Mai sunt câteva zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale și primarii din orașele europene unde, în mai, românii nu au putut vota încep să aibă emoții legate de scrutinul de la sfârșitul săptămânii. Este cazul primarului din Diemen, Olanda, care, în mai, nu a ezitat să își arate revolta față de modul cum au fost organizate europarlamentarele și referendumul pentru justiție. Edilul olandez își exprimă speranța că de data aceasta toți românii să poată vota și spune că a făcut demersuri pentru a se asigura că votul va decurge fără probleme în Olanda.
Mii de români nu au putut vota în mai la alegerile europarlamentare în mai multe state europene. După ce au stat ore în șir la cozi imense, ușile secțiilor de votare li s-au închis în față în momentul în care s-a făcut ora 21. S-a întâmplat asta și în Diemen, iar primarul Erik Boog a fost printre cei revoltați de această situație. El le-a spus atunci românilor de la coadă că este alături de ei și că îi pare rău că nu au putut vota și că este nedemocratic ca alegerile să fie organizate atât de prost.
„Am vrut ca toată lumea să voteze la aceste alegeri și acum văd că, aici și în alte orașe din Europa, nu este posibil pentru voi să votați. Este o rușine. Nu este democratic. Voi vorbi cu ministrul olandez despre această situație și i-am spus ambasadorului (român, n.r.) că nu voi mai permite, în localitatea mea, organizarea de astfel de alegeri dacă nu sunt corecte și dacă nu sunt suficiente locații în Olanda și alte state europene”, le spunea primarul din Diemenn, Erik Boog, alegătorilor români care stăteau la coadă să voteze la alegerile europarlamentare din 26 mai.
Acum, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, primarul din Diemen își exprimă speranța ca alegerile prezidențiale să se desfășoare fără ca o astfel de situație revoltătoare să mai aibă loc.
„Sper ca mulți români să voteze la aceste alegeri prezidențiale și să poată să se pronunțe asupra viitorului țării lor. Fiecare vot contează și poate face diferența!”, a scris, într-un lung mesaj pe Facebook, Erik Boog, primarul din Diemen, care salută decizia autorităților române de a modifica procesul de vot pentru românii care trăiesc în afara țării.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Spre deosebire de alegerile europarlamentare din primăvară, românii din diaspora pot vota pentru prima dată în istorie prin corespondență, iar cei care nu s-au înregistrat la timp pentru această posibilitate, au la dispoziție, pentru fiecare dintre cele două tururi, trei zile pentru a vota.
Citiți și: Viorica Dăncilă, despre votul în diaspora: Dacă în trei zile se fac iar cozi, nu mai este explicabil