Oameni de cultură sau de afaceri, medici, jurnalişti şi istorici ne-au trecut pragul, la sărbătoarea primului an de emisie. Fără excepție, toți au avut numai cuvinte de apreciere față de felul în care se face jurnalism la Digi 24.
Irina Margareta Nistor, critic de film: „La voi e altfel, e cu totul alt ritm. Este un ritm occidental, în sensul cel mai bun. Mai exact, dar fără să fie iască, lipsit de suflet. Asta ați reușit voi în anul ăsta”.
Grigore Leşe,profesor de etnomuzicologie, Universitatea București: „Cum văd eu Digi24? Îmi închipui o insulă și pe insula asta nu locuiește nimeni. Și vrem să începem o nouă lume, o lume cu oameni noi, cu oameni tineri”.
Cezar Paul-Bădescu, jurnalist: „La Digi24 există, din fericire, emisiuni culturale”.
Corina Chiriac, artistă: „În ce măsură puteţi face o diferenţă cu privire la limba vorbită, la ştirile pe care le daţi, s-o faceţi cu încredere, pentru că n-o să regretaţi. Va fi o investiţie în noile generaţii”.
Invitaţii maratonului jurnalistic de la Digi24 au vorbit şi despre starea audio-vizualului românesc.
Radu Paraschivescu, scriitor; „Refuz să cred că suntem într-un asemenea deficit de competență, o asemenea penurie de oameni, încât recurgem la compromis, la concesie, la improvizație. Când recurgi la improvizație te ține o zi, două, dar elasticul cedează”.
Zoe Petre, istoric: „Cred că e timpul să ne așezăm puțin mai altfel, să avem presa de informație, de divertisment, reality show”.
Oamenii de cultură cred că s-a degradat foarte mult şi discursul celor care conduc ţara.
Constantin Bălăceanu Stolnici, istoric: „La ceea ce am asistat în ultima vreme nu a fost un discurs politic, a fost unul polemic. Tot efortul intelectual al oamenilor politici era cum să atace adversarul”.
Alex Ştefanescu, scriitor: „Nu cred că cei ce apar în viața publică ca protagoniști vorbesc toți prost. Unii ar trebui să facă efortul să învețe limba română așa cum ministrul de Externe face efortul să învețe engleza”.
A.G. Weinberger, muzician: „Discursul public e distrus. Pilonii pe care trebuia să se clădească o societate nu mai există”.
Invitaţii au apreciat şi faptul că Digi24 a devenit un reper de normalitate, într-un peisaj media dominat de goană zgomotoasă după senzaţional.
Tudor Giurgiu, regizor: „Va veni și vremea când, sătui de dejecții, oamenii or să se întoarcă la fond și poate mai puțin la formă și la câștigurile de moment, la rating”.
Marius Manole, actor: „Din punctul meu de vedere, teatrul tv e foarte important. Eu am crescut cu el, nu mai există, nu se mai face nici in radio, nici în tv, nicăieri”.
Alexandru Hausvater, regizor: „Mi se pare teribil acest ciclu vicios. Pentru că oamenii au rating, atunci stau la masă. Pentru că anumiți oameni au rating, nu contează că nu pot să vorbească, sunt invitați”.
La ceas aniversar, soprana Felicia Filip a ţinut să ne amintească de obiceiurile româneşti.
Felicia Filip, soprană: „Țințând cont că în tradiția noastră orice copil care împlinește un an, băiat fiind, fiind vorba de un post de televiziune, ne-am pregătit să îi tăiem moțul. Noi am venit foarte bine utilați, cu forfecuța și cu panglicuța”.