A crescut într-o familie de catolici, din New Orleans, dar încă din adolescenţă a decis că vrea să-şi descopere propria cale. Aşa că Stephen a început să citească diferite cărţi din biblioteca tatălui său. Drumul spre ortodoxie i-ar fi fost deschis de romanele scriitorului rus Feodor Dostoievski.
În cele din urmă, la terminarea liceului, Stephen s-a convertit la ortodoxism, în ciuda protestelor familiei sale catolice. „Când am menţionat această convertire prima dată, ei au reacționat foarte tare şi foarte împotrivă și din cauza asta m-am convretit în ascuns”, spune acesta.
A absolvit studiile universitare cu media 9,50 şi a primit licenţa în contabilitate. A fost, apoi, angajat al uneia dintre cele mai mari bănci din Statele Unite, iar în timpul liber a continuat să citească despre religia ortodoxă, despre dogmele și tradițiile ei. Cu toate astea viaţa lui nu era aşa cum şi-o dorea.
Astfel că, atunci când a împlinit 40 de ani a renunţat la viaţa din Statele Unite pentru a-și găsi calea.
A ajuns mai întâi la mănăstirea Vatopedi de pe muntele Athos. Acolo a întâlnit un călugăr român, care l-a îndrumat spre mănăstirea Oașa, din judeţul Alba. A venit aici şi când a fost uns călugăr, a primit numele Sava.
„A fost o surpriză pentru mine când am venit aici în România că mă simt mai acasă, mai confortabil cu români decât cu americani. Simt că aici am mai multe în comun cu cei care trăiesc”, spune părintele Sava.
Cum a ajuns Thomas părintele Serafim
Tot la mănăstirea Oașa, reporterii Digi24 l-au găsit și pe Thomas Steingasser, un tânăr de 31 de ani din Gratz, Austria. Povestea lui seamănă izbitor cu cea a părintelui Sava. Botezat catolic, începe în timpul liceului să-şi caute calea. De aproape un an trăiește la mănăstire, ca fratele Serafim.
„Am studiat teologie catolică, dar, în ultimul an, m-am decis, am descoperit Biserica Ortodoxă”, spune fratele Serafim.
Călugării nu se sfiesc să spele băile, să cureţe camerele musafirilor sau Biserica. Fiecare are atribuţii bine stabilite.
„Nu sunt obligaţi să vină aici, asta înseamnă că trebuie să fie ceva, trebuie să găsească ceva care nu găsesc altundeva”, explică părintele Iustin Miron, starețul mănăstirii Oașa.
Pe lângă cei doi frați străini, la mănăstirea Oașa și-au mai găsit liniștea alți 20 de călugări.