Președintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au declarat că sunt îngrijorați cu privire la „evoluțiile recente din România”. Oficialii europeni au atras atenția că raportul MCV de săptămâna trecută a salutat bilanțul pozitiv al luptei anticorupție din România, dar a subliniat că orice alte măsuri care subminează acest progres va „avea impact asupra evaluărilor viitoare”.
Comisia Europeană a atras atenția asupra „posibilelor regrese” în lupta anticorupție din România și a precizat că va examina „în detaliu” ordonanța de urgență prin care au fost modificate Codurile penale și Legea grațierii.
„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.
Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV).
Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare.
În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri.", se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Raportul MCV a criticat proiectele prezentate de Guvern pe graţiere şi modificarea codurilor penale
Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută, după prezentarea raportului MCV, că va menține Mecanismul de Cooperare și Verificare și în 2017.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat la acea vreme că ridicarea MCV depinde de finalizarea reformelor şi de măsuri care "să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate".
În raport, Comisia Europeană a notat că România a făcut progrese în lupta împotriva corupției la nivel înalt și a salutat caracterul ireversibil tot mai pronunțat al reformelor puse în aplicare în cadrul MCV. Totuși, raportul a făcut referire și la la ordonanţele de urgenţă pregătite de Guvernul Grindeanu, privind graţierea şi modificarea codurilor penale, care au generat proteste de stradă după 18 ianuarie.
„Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate”, a avertizat Comisia.
Iată şi nota explicativă ataşată paragrafului, aşa cum apare în raport: „Orice versiuni finale adoptate ale celor două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar trebui privite din acest punct de vedere".