Triumful unei națiuni | Mesajele eroilor din zilele noastre
Nu ştiu niciodată ce le aduce fiecare nouă zi. Nu ştiu niciodată cum se termină fiecare misiune. Nu e deloc uşor, dar nu vor nicicum să renunţe. Nu vor sa se gândească niciodată că ar putea muri. Cred unul în celălalt, cum crede fiecare în el însuşi. Familia de acasă le dă o forţă incredibilă. Sunt ei, militarii care luptă în teatrele de operaţii. Digi24 vă spune de 1 Decembrie cine sunt aceşti oameni: soldaţi ai Armatei Române!
Eroii nu se caută doar în cărţile de istorie. Sunt şi români a căror jertfă ne e contemporană. Ei sunt militarii Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi". Luptă în teatrul de operații Afganistan, în baza militară Kandahar, în cadrul misiunii NATO. Valorile după care îşi clădesc viaţa şi deopotrivă cariera: curaj, disciplină şi devotament. Fiecare zi aduce o nouă misiune şi implicit o nouă provocare. Iar dintre toate provocările cea mai mare e să se întoarcă cu bine acasă.
Caporal Nicolae Baciu, 36 de ani, Galaţi, la a treia misiune, toate în Afganistan:
„Meseria am ales-o din pasiune. Încă din copilărie mi-au plăcut ţinutele militare, armele şi filmele de acţiune. Experienţa de viaţă şi profesională acumulată în armată nu se poate dobândi în nicio altă meserie din altă activitate. Sunt mândru că am ales această carieră. 1 Decembrie îmi trezeşte sentimente de bucurie fiindcă este ziua în care s-a înfăptuit Marea Unire. 1 Decembrie în fiecare an sărbătorim cu mândrie şi respect Ziua Naţională a României. La mulţi ani România, la mulţi ani tuturor românilor, oriunde vă aflaţi. Mulţumesc familiei şi prietenilor pentru sprijinul acordat în această perioadă, staţi liniştiţi, eu sunt bine aici şi abia aştept să ajung acasă să vă văd. Vă pup pe toţi!”
Plutonier Adrian Virgil Oeru, 32 de ani, Brăila, a doua misiune, ambele în Afganistan prima în Zabul, iar acum în Kandahar:
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„De copil am fost atras de haina militară, mi-au plăcut ordinea şi disciplina, mi-a plăcut să lucrez într-un colectiv mare, să execut activităţi diverse şi interesante, iar când mi s-a oferit şansa am profitat de ea. Şi pasiune şi patriotism şi devotament şi dorinţa de a fi lângă colegi, dorinţa de a fi cu colegii. Ziua de 1 Decembrie este o zi cu o semnificaţie importantă pentru toţi românii deoarece în 1918 în urma marii adunări naţionale Transilvania s-a unit cu România înfăptuind astfel visul românilor de mii de ani. Este o zi în care toţi românii ar trebui să fim mândri că suntem români. Aş vrea să îi mulţumesc familiei, în special soţiei şi fetiţei, pentru că îmi dau putere şi mă întăresc în fiecare zi să îmi duc misiunea la bun sfârşit. Le iubesc mult şi abia aştept să mă întorc acasă sănătos!”
Fruntaş Vasile George Dan, 22 de ani, Medgidia, judeţul Constanţa, prima misiune Afganistan - Baza Militară Kandahar:
„A fost o alegere dictată de caracterul meu. Serviciul militar m-a atras încă de la o vârstă foarte fragedă. Este cea mai interesantă şi inspiratorie profesie. Ea include totul pentru mine: dragostea de ţară, caracterul şi puterea, voinţa şi disciplina, iniţiativa şi răbdarea. Cu ocazia zilei de 1 Decembrie doresc să le mulţumesc familiei şi să le urez tuturor românilor un sincer: La mulţi ani!”
Caporal Ionel Cioacă, 33 de ani, Roman, judeţul Neamţ, prima misiune Afganistan - Baza Militară Kandahar:
„Am ales această carieră în primul rând pentru uniforma militară care cred eu că inspiră un respect aparte faţă de persoanele din jurul nostru, pentru a avea ocazia să lucrez într-un colectiv bine organizat şi structurat şi pentru a-mi demonstra mie însumi că pot depăşi anumite limite. Iar această misiune a fost pentru mine o provocare, nu am mai participat la nicio astfel de misiune. E prima şi am vrut să văd şi eu cum este, să prind noi experienţe de viaţă. Interacţionăm cu populaţia afgană cu militarii americani în acelaşi timp. Este o pasiune, o pasiune de mic, să zic aşa. Am vrut să lucrez într-un mediu disciplinat şi organizat din toate punctele de vedere. Vreau să transmit tuturor românilor de pretutindeni un sincer la mulţi ani, iar familiei, soţiei şi celor doi băieţi, îi iubesc mult.”
Căpitan Petre Șlarcu, 34 de ani, județul Sibiu, la a treia misiune. Prima misiune a fost în Irak în 2008, a doua în 2011 la Zabul în Afganistan, iar acum se află la a treia misiune la baza militară din Kandahar:
„Fiind şi comandant de companie şi având mulţi oameni în subordine este greu. Este greu din prisma faptului că răspundem de tot ceea ce fac ei atât în interiorul bazei, cât mai ales în afara bazei. Sunt riscuri pe care ni le-am asumat şi la care suntem supuşi. De aceea de fiecare dată când ies în patrulă plutoanele stăm cu inima strânsă şi ne dorim să îi putem coordona astfel încât să îi ducem dar să îi şi aducem întregi în bază. Vă spun sincer că nu mă aşteptam în momentul în care mi-am ales cariera militară să ajung pe un teritoriu atât de îndepărtat faţă de cel al României, dar în acelaşi timp vă spun că port cu mândrie haina militară şi sperăm ca ceea ce facem noi aici să fim nişte ambasadori ai Armatei Române pe teritoriul altui stat.
Ziua Naţională a României, aşa cum e pentru fiecare român, o zi deosebită pe care ar trebui să o purtăm cu toţii în suflet şi ar trebui să reprezinte o zi de mare mândrie, e ziua Marii Uniri, zi în care avem obligaţia morală să ne aducem contribuţia şi mulţumirea jertfei depusă de înaintaşii noştri pentru ca acum să putem vorbi de o Românie Mare, o Românie unită, o Românie care în sufletul nostru ar trebui să rămână de acum încolo şi pentru mult timp. Mai ales prin prisma faptului că sunt militar sunt conotaţii cu totul şi cu totul deosebite întrucât şi dacă am vrea ziua aceasta nu poate să treacă neobservată de către noi toţi cei care purtăm haina militară întrucât participăm cu cinste, bucurie şi onoare la activităţile organizate cu ocazia acestei zile.
Nu uitaţi, să fii român e un lucru mare. Şi cu ocazia acestei zile aş vrea să le transmit tuturor românilor la mulţi ani! Iar familiei mele sunt bine şi colegii mei suntem toţi bine şi încercăm să facem faţă acestei provocări ca să ne putem întoarce acasă sănătoşi la voi!”
Căpitanul Valentin Priciu, 34 de ani, județul Constanța, la a treia misiune. Prima misiune a fost în Irak în 2008, a doua în 2011 la Zabul în Afganistan, iar acum se află la a treia misiune la baza militară din Kandahar:
„Este o combinaţie între patriotism, între pregătire, emoţia de a îndeplini sarcinile care ţi se distribuie, care îţi sunt repartizate cât mai bine şi la un cât mai înalt nivel. Prin faptul că îmi urmez meseria de militar în primul rând presupune un risc prin faptul că lucrez cu armament, cu tehnică. Am mulţi militari în subordine care execută misiuni în teatrele de operaţii zilnic, 24 din 24 prezenţă şi sunt alături de ei cât se poate de mult. Ziua Naţională a României este un sentiment de mândrie pe care ar trebui să îl simtă toţi românii deoarece este ziua în care toată naţiunea s-a unit sub un singur nume, numele de România.
Este ziua în care poporul român a dat dovadă de mult patriotism şi a luat poate cea mai importantă decizie de când există, aceea de a se uni şi aceea de a intra în istorie sub numele de România. În primul rând, vreau să transmit un mesaj pentru familia mea, către soţia mea Mirela şi către băieţelul meu Tudor, care în curând va împlini șase ani şi este foarte mândru că tatăl lui este militar şi că este plecat în Afganistan şi că are tancuri sau lucruri de genul acesta, de armată. Şi pentru toţi românii le urez un sincer La mulţi ani! şi La mulţi ani, România!”
Căpitan Marian Stoica, 31 de ani, județul Constanța, a doua emisiune în Afganistan, în baza militară Kandahar:
„Pentru mine cariera militară a fost o decizie pe care am luat-o la o vârstă fragedă, la 14 ani, am urmat cursurile Liceului Militar Câmpulung Moldovenesc, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu" la Sibiu, apoi prima misiune, cea de-a doua misiune am ştiut exact despre ce este vorba. Am ales-o în deplină cunoştinţă de cauză. Sunt foarte mândru că pot reprezenta Armata României şi sunt foarte mândru de Ziua României mai ales că mă aflu aici în teatrul de operaţii să contribui la întărirea securităţii internaţionale. Pentru mine 1 Decembrie întotdeauna a fost o zi specială având în vedere că este şi ziua mea de naştere. Indiferent unde m-aş afla de 1 Decembrie întotdeauna mă gândesc la români. Aş dori să urez la mulţi ani tuturor românilor şi printre români aş vrea să urez în mod special soţiei mele, celor doi copii care mă aşteaptă, părinţilor, prietenilor, celor dragi şi abia aştept să ne vedem acasă!”
Locotenent colonel Liviu Necula (44 de ani), Focşani, judeţul Vrancea – este la a treia misiune în Afganistan
„Întotdeauna m-am simţit într-adevăr român. Mi-a plăcut să ascult imnul României din postura de militar, mi-a plăcut să iau parte la ceremoniile organizate cu diferite ocazii din postura de militar. Pregătirea este dificilă şi înainte de dislocarea în teatru de operaţii. Solicită toţi militarii, îi solicită la maxim şi îi conduce pe un nivel al oboselii şi al stresului aproape de suportabilitatea maximă a omului, dar tocmai aceste pregătiri intense fac ca aici în teatrul de operaţii riscurile să fie limitate la minimum. Noi nu am uitat nicio clipă că suntem români, suntem mândri că suntem români, ne reprezentăm cu cinste ţara şi Armata României.
La mulţi ani din partea mea şi a militarilor Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi"!
Să se bucure de această zi, de Ziua Naţională a românilor, să fie mândri de noi, cum suntem şi noi de ei, să fie siguri că ne îndeplinim misiunile cu succes! La mulţi ani! Să fie liniştiţi că avem grijă de noi aici şi de toţi militarii ca să ajungem cu toţii întregi şi sănătoşi acasă!”
Maior Benone Bodoc (41 de ani), din Constanţa, se află la a patra misiune: 2004 – Kosovo, 2007, 2008 – Irak, 2016 - Kandahar, Afganistan
„Din pasiune şi pentru că îmi place uniforma militară şi disciplina. Am ales cariera militară de la 14 ani, am urmat cursurile Liceului Militar din Alba Iulia, oraşul Unirii, deci sunt legat de sărbătoarea românilor.
Încă de atunci am simţit emoţie şi am tresărit la auzul imnului naţional şi atunci când defilam cu drapelul României în faţă. Riscurile sunt. Dar bazându-ne pe pregătirea şi pe profesionalismul nostru îl eliminăm. Ştiu ce am de făcut, ştiu că am oamenii pregătiţi, ştiu că pe drumul pregătirii ne-am antrenat pentru a face faţă oricărei provocări şi oricărui risc, aşa că nu avem emoţii de a trece peste aceste riscuri. Conştientizăm faptul că există un risc major asupra vieţii noastre atunci când ajungem în ţară şi ne amintim prin ce am trecut aici. Dorul de familie e cel mai apăsător.
Vreau să îi transmit soţiei mele Manuela şi fetiţei Miruna multă sănătate, la mulţi ani de Ziua României, să fie mândre că soţul şi tatăl execută o misiune în teatrul de operaţii, iar pentru români vreau să transmit de asemenea multă sănătate, la mulţi ani şi fiţi mândri că vorbiţi dulcele grai românesc!”
Caporal Andreea Antonie, 28 de ani, Poarta Albă, judeţul Constanţa, se află la prima misiune în Afganistan, la Baza Militară Kandahar
„Am ales cariera militară din pasiune. Am văzut întotdeauna militarii ca oameni puternici, oameni care pot înfrunta orice, care pot trece cu uşurinţă peste orice problemă. Este Ziua Naţională a României, un prilej de a simţi şi de a arăta că eşti român indiferent în care colţ al lumii te-ai afla. O zi în care „Deşteaptă-te române!” ar trebui să ne umple chiar şi pentru câteva clipe sufletele de bucurie. Românilor de acasă, eu caporal Antonie Andreea, le spun să aibă încredere că o să-mi fac datoria pentru care am venit aici. Familiei mele îi transmit că îmi este dor de toţi şi că aştept cu nerăbdare ziua înapoierii din misiune. Îi pup pe toţi. La mulţi ani, România!”
- Etichete:
- afganistan
- 1 decembrie
- rechinii albi
- eroii nostri
- militari romani eroi
- soldati romani pe front
- mesaje soldati romani
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News