Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu îl întreabă pe premierul Cioloș unde sunt banii din creșterea economică pe ultimul an, în condițiile în care șeful Executivului a declarat că măririle de salarii care se adoptă în Parlament riscă să ducă bugetul de stat într-o catastrofă similară cu cea din 2010, când salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%.
”Trăim într-un paradox pe care domnul Cioloş nu vrea să-l explice: România are anul acesta o creştere economică prognozată de 6% din PIB, probabil cea mai înaltă din Europa. Întrebarea pe care eu o adresez domnului Cioloş este următoarea, pe care o pun toţi românii: unde sunt banii?”, a spus Tăriceanu.
El a mai arătat că ”logica politică elementară este că guvernăm pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii, calitatea vieţii însemnând inclusiv puterea de cumpărare”.
”Creşterea economică trebuie să se transfere în creşterea puterii de cumpărare, în salarii, în pensii. Unde este creşterea economică? Văd, din partea Guvernului, numai că se plâng, numai că fac planuri. Văd că imaginează tot felul de analize. Să ştiţi că oamenii s-au săturat de lucrurilea astea. Vor soluţii”, a menţionat Călin Popescu Tăriceanu.
Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, la Adevărul Live, că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite creşteri salariale însumează peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, un impact bugetar care poate duce fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi similar cu o catastrofă pentru bugetul de stat, asemenea anului 2010, fie la reducerea investiţiilor. În 2010, salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25% din cauza deficitului bugetar înregistrat pe seama facilităților fiscale și măririlor de pensii și salarii din anii electorali 2008 (când au fost alegeri parlamentare iar premier a fost Călin Popescu Tăriceanu) și 2009 (când au fost alegeri prezidențiale și o coaliție guvernamentală PDL-PSD).
Cioloș a precizat că aceste măriri procentuale de salarii pentru anumite categorii nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între modul cum sunt trataţi diferiţi salariaţi şi nu rezolvă problema salarizării.