Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, ca reacție la punerea sub control judiciar a lui Victor Ponta într-un nou dosar DNA, că se încearcă îndepărtarea unor lideri politici influenţi, pe modelul de la alegerile locale, când a avut loc o intervenţie în forţă care a îndepărtat mulţi candidaţi din cursa electorală, potrivit news.ro.
Liderul ALDE a arătat că, în afară de ceea ce a apărut în presă legat de noile acuzaţii care i se aduc lui Victor Ponta, nu ştie nimic în plus şi nu doreşte să comenteze.
”În preajma campaniilor electorale, am văzut la alegerile locale ce s-a întâmplat, o intervenţie în forţă care a îndepărtat mulţi candidaţi. Se pare că începutul campaniei electorale pentru parlamentare reia acelaşi clişeu ca la locale, şi anume se încearcă îndepărtarea unor lideri politici influenţi prin acuzaţii care, după aceea, dacă sunt fondate sau nu, nici nu mai contează. Important este ca ei să fie scoşi din cursă şi cred că acesta este cazul lui Victor Ponta”, a explicat Tăriceanu.
Copreşedintele ALDE a menţionat că adversarii lui Victor Ponta ar beneficia de scoaterea acestuia din cursa electorală.
Întrebat dacă în perioada când era în USL, s-a pus problema unor sume de bani pentru candidaturile la parlamentare, Tăriceanu a răspuns: ”Acestea sunt nişte aberaţii, care apar periodic, mai ales din partea celor care ştiu că nu se vor mai regăsi pe liste şi încearcă să facă un şantaj de joasă speţă”.
Tăriceanu face parte din dosarul retrocedărilor ilegale acordate lui Paul al României, nepotul lui Zizi Lambrino, unde este urmărit pentru favorizarea făptuitorului. Numele său a mai fost menționat și în cazul Mihaiu-guvernator, în care este implicat Bogdan Olteanu, care este acuzat că a luat mită 1 milion de euro pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei Dunării. Tăriceanu era, la momentul numirii, în 2008, prim ministru.
Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de către procurorii DNA, sub acuzaţiile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.