Video Tania: „Au mai venit oameni cu 1 LEU, 2... Nu vă mai uitați ciudat, pentru că sunt un om normal!”

Data actualizării: Data publicării:
persoane cu dizabilitati
Tania are 14 și este țintuită în scaunul cu rotile încă din primii ani ai vieții

În România trăiesc peste 800 de mii de persoane cu dizabilități. Cu toate acestea, nu știm cum să le tratăm și cum să le creăm condiții. Mărturie stau poveștile lor. Urmăriți un nou episod din campania „România NEbunului simț” despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități”.

Tania: Mai auzeam când ieșeam pe afară: „Mamă, săraca fetiță, uitați-o și pe ea!”. Și eu nu suportam așa ceva. Sau au mai venit oameni cu 1 LEU, 2... Nu vă mai uitați ciudat, pentru că sunt un om normal, adică nu arăt ciudat, nu îmi lipsește o parte a corpului, doar că ar trebui să fiu puțin ajutată.

Tania are 14 ani și este în scaunul rulant încă din primii ani de viață. Este fascinată de jocurile minții. Vrea să studieze la Facultatea de Psihologie și să îi învețe pe oameni să nu îi mai judece pe cei din jur, fără să le cunoască mai întâi povestea.

Nu îmi place să fiu amăgită, să mi se facă reproșuri sau să fiu compătimită sau vorbită pe la spate. Mai bine îmi spui în față, că toată lumea e om și înțelege. Părinții mei m-au învățat mereu că trebuie să vorbesc frumos, să mă comport frumos, chiar dacă unii nu se comportă frumos...”, spune Tania.

Deși vorbele ei par a fi ale unui om mare, Tania tânjește încă după jocurile copilăriei.

Nu este accesibil pentru ea, pentru că e pentru copiii până în 5-6 ani... Cele de acolo nu sunt bune, pentru că sunt cu arc...”. Mama Taniei vorbește despre mobilierul de joacă dintr-un parc de copii.

- Și atunci, când vii în parc, ce îți rămâne de făcut?

- Păi fac o plimbare ușoară, sau în ce mai bun caz mă dau în balansoar. Dar în general îmi place să admir peisajul, spune Tania.

- Dar ți-ar plăcea să fie mai multe locuri amenajate?

- Da, ca să am unde să mă relaxez, unde să mă pot desfășura în voie.

În parcurile din Oradea, de exemplu, au apărut primele facilități gândite pentru persoanele cu dizabilități, în speciali copii.

„Trebuie să existe, să nu se simtă marginalizați. Oriunde se duc, sunt arătați cu degetul”, spune o mamă.

„Pentru că nu suntem obșnuiți să vedem persoane cu dizabilități printre noi. Eu mai primesc întrebarea: Unde sunt persoanele astea? Păi, ele sunt acasă, pentru că nu au cum, deși probabil că ar vrea să fie printre noi, să își vadă de viața lor ca oricare altcineva, dar nu au cum”, explică Alexandru Mănăilă, expert în accesibilizare.

Tânără cu dizabilități:  „Dacă ies cu cineva, vreau să ne simțim bine, nu doar să îl chinui, să mă trambaleze pe scări sau pe diferite dâmburi”

„E o tentativă de rampă aici, care este cât de cât OK, dacă faci manevra asta, să stai pe 2 roți, nu toată lumea o știe...”, spune Crina Țugui, o tânără care are nevoie de scaun cu rotile.

„Eu când îmi programez să plec undeva, trebuie să analizez dinainte dacă este accesibil, altfel nu plec de acasă. Să iau pe cineva care să mă ajute nu îmi place, îmi place să fiu independentă și dacă ies cu cineva, să ne simțim bine, nu doar să îl chinui, să mă trambaleze pe scări sau pe diferite dâmburi”, explică tânăra.

„Locurile de parcare, ca de obicei, sunt ocupate de persoane care nu folosesc un scaun rulant, iar pentru noi, spațiul e foarte important, că între mașini nu putem parca , pentru ca nu mai putem să coborâm, nu mai putem să deschidem ușa total, ca să asamblăm scaunul”, arată Crina Țugui.

În timp ce România încă învață cum să le facă viața mai ușoară persoanelor cu dizabilități , în Spania, s-a trecut la un alt nivel.

„Aceasta este plaja accesibilă (persoanelor cu dizabilități). Cred că este cea mai accesibilă plajă din lume, cel puțin din ce am văzut eu. Este aici o întreagă echipă care te ajută să intri în apă. Există toalete accesibile, au tot ce ți-ai putea dori. Dacă vreți o plajă accesibilă, veniți în Barcelona”, spune un turist străin aflat în scaunul cu rotile.

Tania: „Sper ca pe viitor oamenii să înțeleagă că și noi avem drepturi și că și noi suntem oameni obișnuiți, care ar trebui să aibă mai multe condiții!”

Dacă aţi filmat oameni ce merită o lecţie de bun-simţ, trimiteţi-ne exemple pe WhatsApp la numărul 0771.100.304, pe contul de Facebook Digi24 sau pe adresa de e-mail redacţie@digi24.ro.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mircea Badea a umilit-o pe Dana Budeanu, după eșecul lui Ciolacu de la alegeri: ”După ce a pus-o pe Firea...
Digi FM
Ce avere are Călin Georgescu. Cât a câștigat lunar din jobul lui de profesor în Pitești
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Hugh Grant, fericit alături de soția sa cu 23 de ani mai tânără. Anna, în rochie mini, a fost în prim-plan pe...
Adevarul
Schimbarea la față a PNL și PSD, grăbită de votul românilor. Cum s-au regrupat partidele după eșecul de la...
Newsweek
3.000 lei tăiați la pensie pentru unii pensionari. Ce se întâmplă cu cardul de alimente și energie?
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa amantă, Mildred Baena. Cei doi au...
UTV
Stefan Banica, mesaj emotionant pentru Lavinia Pîrva de ziua ei: „Eu sunt doar jumatatea ei”