Rusia e spaima europenilor atunci când vine vorba de campanii electorale şi alegeri cu miză mare, cum sunt cele de acum din Franţa sau legislativele din toamnă, din Germania. După scandalul izbucnit, anul trecut, în Statele Unite, francezii s-au temut şi ei de o implicare a Rusiei pentru sprijinirea unui candidat şi decredibilizarea celuilalt. Analiştii spun că strategia Moscovei se bazează pe păstrarea unor instrumente de influenţă în ţările-locomotivă ale Uniunii Europene, precum Franţa. La Paris, construirea unei catedrale ruse a stârnit polemici. Urmăriţi un reportaj realizat de echipa Digi24 - Raluca Lunculescu şi Maria Racoviţan.
„Peisajul Parisului nu mai e dominat doar de Turnul Eiffel. De anul trecut, catedrala ortodoxă rusă se impune chiar aici, în inima capitalei franceze. E un proiect, e o construcţie care încă naşte controverse. Unele de ordin estetic, altele ţin de securitate. Presa franceză scrie că e un loc numai bun pentru Rusia să spioneze. În apropiere se află MAE francez şi multe ambasade străine”, relatează Raluca Lunculescu, trimisul special al Digi24 la Paris.
Catedrala ortodoxă rusă Sfânta Treime din Paris e, de fapt, un complex care se întinde pe 4.000 de metri pătraţi, pe malul Senei, la doi paşi de Turnul Eiffel. La demararea proiectului, costurile au fost estimate la 170 de milioane de euro, dar e posibil ca factura finală să fi fost mai mare. Toţi banii au venit din Rusia. Arhitectul este francez, dar a respectat dorinţele Moscovei. Unii localnici spun că nu se încadrează bine în peisajul arhitectonic al Parisului istoric. Alţii sunt încântaţi.
Dincolo de discuţiile de ordin estetic, presa franceză a ridicat o altă întrebare: ar putea fi acest complex folosit ca centru al spionajului rus în Franţa, având în vedere că biserica este foarte apropiată de Kremlin şi de Vladimir Putin? Evident, e o întrebare retorică, pentru că la nivel oficial nimeni nu vorbeşte despre asta. Dar speculaţiile rămân. La fel şi îngrijorarea că Moscova ar putea încerca să se amestece în treburile politice ale Franţei. Cum nu e un secret că lidera extremei de dreapta, Marine Le Pen, e în relaţii bune cu Vladimir Putin, cel care s-a temut mai mult a fost contracandidatul acesteia, Emmanuel Macron.
„În mijlocul acestei campanii, tabăra lui Emmanuel Macron a început să-şi securizeze serverele şi conexiunile pe Internet, emailurile, pentru că s-a temut că vor fi atacaţi cibernetic, că vor fi publicate ştiri false”, spune Barbara Wasel, jurnalist Deutsche Welle.
Cu toate acestea, echipa de campanie a mişcării „En Marche!” a fost atacată cibernetic de cinci ori de la începutul acestui an. Au fost furate documente interne, contracte, facturi şi mesaje trimise de oamenii din tabăra lui Emmanuel Macron. Oficial, nu a fost făcută vreo legătură între aceste atacuri cibernetice şi Rusia. Presa franceză scrie, însă, că ar fi vorba de aceiaşi hackeri care au spart conturile de email ale Partidului Democrat din Statele Unite, în timpul campaniei electorale de anul trecut.