Deputatul Mihai Sturzu vrea Primăria Braşovului. Aflat în război deschis cu PSD, formaţiune care l-a trimis în Parlament, Mihai Sturzu mizează acum pe o candidatură independentă: „Haideţi să schimbăm un pic regula jocului! Suntem o echipă de oameni tineri, entuziaşti, plini de energie, care nu au în spate un partid sau alte interese”.
Un alt independent care aspiră la postul de primar al Braşovului este Cornel Comşa, deputat intrat în Parlament din partea fostului PPDD: „Eu sunt independent din foarte multe raţiuni. Calitatea de independent pe care ţi-o dă munca cu Regele Mihai, cinci ani de zile, nu o are nimeni!”
Nemulţumit de formaţiunea în care şi-a început cariera politică, Marian Lazăr a renunţat la carnetul de partid, dar nu şi la ambiţia de a fi primar al Mediaşului: „Am hotarât să plec din PNL, am decis să candidez la viitoarele alegeri locale independent. Nu pot rămâne într-un partid care impune criterii de integritate pe care nu le respectă”.
La Botoşani, viceprimarul Marius Buliga candidează independent. „Cred că oamenii au mai multă încredere în independenți, în oameni care ar putea să îi reprezinte fără să aibă în spate un partid politic. Partidele politice dezamăgesc populația de multă vreme", susţine fotul liberal.
Analiştii politici le dau însă puţine şanse de izbândă candidaţilor fără partid.
Adrian Zăbavă, analist politic: „E normal să apară acest trend, în condiţiile în care clasa politică românească este, momentan, la cel mai jos nivel de încredere. Acolo unde independenţii politici vor conta înseamnă că au în spate o organizaţie politică.
Aşa s-a întâmplat în 2009, când independentul Sorin Oprescu a câştigat Primăria Capitalei cu sprijinul nedeclarat al fostului său partid, PSD. Un an mai târziu, reţeta a fost validată şi de Elena Băsescu, cea care s-a reînscris în PDL imediat ce a obţinut, independent, un mandat în Parlamentul European.