Principele Nicolae a venit prima dată în România în 1992, pe când avea doar şapte ani. Atunci, şi-a însoţit bunicul, Regele Mihai, la prima revenire în ţară după exilul de 45 de ani impus de autorităţile comuniste.
Nicolae a devenit Principe al României cu rangul și apelativul de Alteță Regală la 1 aprilie 2010, când a împlinit 25 de ani. Fiu al Principesei Elena a României, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai, Principele Nicolae este al treilea în ordinea de succesiune la tronul României.
Principele Radu spune că prezenţa acestuia în România poate fi considerată şi un act politic.
„Dorinţa noastră a fost de mai mulţi ani să se mute la Bucureşti şi să înceapă să ducă o viaţă de familie împreună cu noi. Noi neavând copii, evident că într-un anume fel ne uităm spre cine anume va prelua după dispariţia noastră toată responsabilitatea Casei. Linia de succesiune nu permite abateri, iar următorii în succesiune sunt el şi sora lui”, a declarat Principele Radu.
Principele Nicolae s-a mutat definitiv în România anul trecut
Apropierea de România a Principelui Nicolae a început în 2008. Atunci, el recunoştea într-un interviu că nu ştie limba română, dar că este pregătit să vină în ţara noastră dacă şi românii doresc acest lucru. În septembrie anul trecut, Principele Nicolae a decis să se mute definitiv în România şi a preluat o parte din activităţile publice ale Casei Regale.
„Am avut o anumită reţinere, o anumită grijă, pentru că la ce îl aducem noi aici nu e deloc uşor. E un om tânăr, e un om cu avânt, cu păreri diametral opuse nouă, noi suntem generaţii diferite. Dar am avut surpriza să constat că Nicolae a făcut un enorm progres în privinţa înţelepciunii, a spiritului profund pe care îl moşteneşte atât de la bunicul lui, cât şi de la tatăl lui”, spune Principele Radu.
„În ceea ce priveşte posibilitatea revenirii României la monarhie, Principele Radu susţine că oamenii obişnuiţi s-au apropiat mult, în ultimii ani, de Casa Regală, dar că totul depinde de elita politică şi economică.
„Sondajele se duc în partea greşită a societăţii. Nu societatea profundă trebuie întrebată. Sondajele ar trebui făcute la vârful societăţii. Există în România un vârf al piramidei format din zeci, sute de oameni politici, economici, lideri de opinie. Dacă aceşti oameni, în concentraţia maximă de la vârf, ar fi convinşi că România are de câştigat dacă redevine monarhie, România ar redeveni monarhie în câteva luni”, spune Principele Radu.
La 30 decembrie 2007, Regele Mihai a promulgat noul statut al Casei Regale, prin care s-a renunţat la legea salică. Astfel, şi femeile pot să acceadă la tronul României, iar primele două succesoare au devenit fiicele cele mari ale Majestăţii Sale, Margareta şi Elena.