Sportul uneşte oameni şi credinţe diferite. De când este lumea, credincioşii catolici au fost călăuziţi de papi pasionaţi de lupte, schi sau fotbal. România are chiar şi un jucător de golf provenit din rândul clerului. Este Francisc Doboş: preot catolic şi purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti.
Părintele Francisc sparge cu paşi rari liniştea profundă a catedralei. Se opreşte lângă copilul îngenuncheat. Îl mângâie şi-i află, printre şoapte, povara...
- Mă rog pentru tati!
- Da?
- Da!
- O să mă rog şi eu pentru el.
- Mulţumesc!
- Vrei să ne rugăm împreună pentru el?
- Dacă vreţi dumneavoastră...
Dialogul alină copilul. Dincolo de har, de veşmântul clerical şi de celibatul asumat, părintele Francisc Doboş este un om cu pasiuni şi cu ţeluri. Îi place golful. Când vremea-i permite, laolaltă cu amici de confesiuni diverse, îşi caută echilibrul sufletesc.
- Trusa personală?
- Da, asta da!
- E o investiţie!
- Le-am primit!
- Joc bun, părinte!
- Mulţumesc!
Revenit în competiţii de amatori, după un an şi jumătate de pauză, lovitura părintelui primeşte aprecierea asistenţei. E în grupă cu trei doamne.
„Pentru mine, ca preot, e bucuria de a fi împreună cu ceilalţi. Bucuria că te poţi întâlni cu Dumnezeu atât în jucătorii care au reguli, care respectă, dar şi prin natura înconjurătoare”, spune preotul.
„L-am cunoscut aici pe teren. Am venit să joc şi mi l-a prezentat instructorul. Şi aşa am aflat că este şi preot catolic. Şi eu sunt catolică. I-am făcut o propunere: dacă vine mai des să jucăm golf, vin şi eu mai des la slujbă”, spune Gabriela Pop, jucătoare de golf.
Sportul este apreciat în tot mediul clerical. Papa Ioan Paul al II-lea era pasionat de schi. Actualul papă, Francisc, iubeşte fotbalul, ca orice argentinian veritabil. Iar papii Evului Mediu, precum Clement al VII-lea ori Urban al VIII-lea, au fost practicanţi de Calcio Storico, precursorul de secol al V-lea al fotbalului actual.
Părintele Francisc Doboş iese în evidenţă prin sportul ales: este singurul jucător român de golf care provine din rândul slujitorilor bisericii.
„Partea cea mai bună în golf este că înveţi să pierzi. Scopul nu e să fiu primul. Pentru că-n viaţă întotdeauna va fi altcineva care va fi primul. Este bucuria jocului şi bucuria de a fi mai bun decât mine, cel de ieri”, spune preotul Francisc Doboș.
După multe ceasuri petrecute pe terenul din nordul Capitalei, instructorul îi apreciază punctajul. Îl cunoaşte bine, aşa că i-a pregătit o surpriză.
„Este elevul meu. I-am dat lecţii de golf în Bulgaria. Are un talent, se mişcă foarte bine pentru un părinte. Am avut un monsenior de la Biserica Catolică din Sydney, care era elevul meu. Aşa că Father Francisc este al doilea elev al meu, preot. O să fac şi o cupă a lui, personală! Iubeşte golful, aşa că am să-i fac şi o cupă, în onoarea lui”, spune Demis Papillon, instructor de golf.
Până când îi va fi pus în joc trofeul dedicat, părintele Francis Doboş continuă să-şi îndeplinească misiunea clericală la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif.
„Să descoperim senzaţionalul nu într-o burtieră a unei televiziuni, ci în fiecare senzaţie pe care o trăim şi ne poate apropia de Dumnezeu. Un Paşte binecuvântat, tuturor”, spune Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti.