Șerban Nicolae: Proiectul legii grațierii în forma actuală este total ineficient
Data publicării:
Președintele Comisiei juridice de la Senat, Șerban Nicolae, consideră că proiectul legii grațierii în forma adoptată de acest for este total ineficient pentru că nu rezolvă problema supraaglomerării penitenciarelor.
"Din punctul meu de vedere, în forma actuală este absolut ineficient. El nu rezolvă absolut nimic, nu răspunde niciunei nevoi a societății, nici în ceea ce privește obligațiile României față de CEDO, dar repet la final e o decizie politică. (...) Din punctul meu de vedere, nu rezolvă problema supraaglomerării și am mai văzut o serie de speculații în spațiul public în sensul că ne preocupăm de grațiere în loc să ne preocupăm de construcția de spitale. Comisia juridică nu poate să se pronunțe pe construcția de spitale decât cu mare greutate și doar, eventual, în plen, dar grațierea nu costă. Grațierea e o măsură de politică penală fără costuri bugetare. Construcția de spitale sau de instituții de învățământ este o chestiune care ține de investiții bugetare semnificative. Deci nu se compară. Dacă vom continua să plătim zeci de milioane de euro amendă la CEDO despăgubiri pentru persoane care stau în penitenciare în condiții improprii, probabil că vor rămâne mai puțini bani și pentru spitale, și pentru instituții școlare și pentru alte investiții de interes social. Dar probabil că, la nivelul Guvernului, s-au găsit resursele necesare astfel încât în loc să grațiem, mai bine plătim ceea ce e de plătit", a afirmat Șerban Nicolae, luni, la Senat.
El a precizat că în PSD nu s-a discutat proiectul grațierii.
"În interiorul partidului ne-am concentrat pe programul de guvernare. Aceasta e o chestiune secundară. Că ea a suscitat mai mult interes, că prezența unor cetățeni în Piața Victoriei sau pe străzile din București e considerat definitoriu ca să înțelegem ce ne preocupă și ce nu ne preocupă, e o chestiune secundară. Din punctul meu de vedere, trebuie să înceapă dezbaterea la legea salarizării unitare în sistem bugetar. Sunt cu totul alte probleme mai importante și mai ales legate de programul de guvernare. Grațierea nu e în programul de guvernare", a adăugat Șerban Nicolae.
Întrebat ce le transmite participanților la protestele generate de amendamentele dezbătute în Comisia juridică a Senatului, Șerban Nicolae a spus: "Au dreptul la opinie și le respect acest drept. În continuare sunt un adept al respectării opiniilor. Sunt un adept al oricărei manifestări neîngrădite. Sunt împotriva celor care spun că, dacă se adună trei persoane, trebuie să aibă musai autorizație. Eu le respect opinia. Aș vrea însă să nu văd atâta intoleranță față de opiniile celorlalți și mai ales aș fi vrut să văd mai multă informare".
Comisia juridică din Senat a decis luni întocmirea unui raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. În favoarea raportului au votat 5 senatori (PSD și UDMR) și 4 au fost împotrivă (PNL și USR).
Potrivit președintelui Comisiei juridice a Senatului, 1.032 de persoane ar urma să iasă din închisoare dacă se aplică proiectul în actuala formă votată de senatorii juriști.