Biroul Electoral Central a respins, vineri, semnul electoral al Uniunii Salvaţi România, pe motiv că nu se deosebeşte de cel al USB de la alegerile locale, aşa cum cere legea, informează News.ro.
ACTUALIZARE. Vicepreşedintele Uniunii Salvaţi România, Clotilde Armand, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro că formaţiunea va rezolva problema siglei cu care va merge în alegerile parlamentare, în urma respingerii acesteia de către Biroul Electoral Central, ea precizând că este o „chestiune minoră” cauzată de faptul că Tribunalul Bucureşti nu a finalizat în timp util fuziunea dintre USB şi USR.
„O să tratăm problema aceasta, dar nu mi se pare că este o problemă majoră a României. Fuziunea aceasta a fost făcut acum două luni, însă nu a fost definitivată de Tribunal. Este o fuziune simplă şi cred că sunt atâtea lucruri, mult mai importante de discutat, decât acesta”, a spus vicepreşedintele USR.
„Vom rezolva problema aceasta care este o problemă minoră. Noi ne ocupăm mai mult de partea de fond şi mai puţin de cea de formă şi nu este o consecinţă gravă. Electoratul nu este preocupat de acest lucru”, a completat Clotilde Armand.
Fuziunea dintre cele două partide nu fusese finalizată la momentul depunerii cererii.
Potrivit legii 208/2015 privind alegerile parlamentare, semnele electorale trebuie să se deosebească de cele anterior înregistrate de alte formaţiuni, având în vedere că ele aparţin de drept primei formaţiuni care a depus cererea. În acest caz, notează BEC, este vorba despre Uniunea Salvaţi Bucureştiul, formaţiune care a candidat la alegerile locale.
Biroul Electoral Central a transmis că, la verificarea datelor din instanţă, pe 16 octombrie, când USR a depus cererea privind semnul electoral, fuziunea cu USB nu era finalizată printr-o hotărâre definitivă şi nu a fost înregistrată la Tribunal.
Din acest motiv, BEC a decis să respingă înscrierea semnului electoral al USR, care va trebui acum să îşi aleagă o nouă prezentare grafică.