SĂPTĂMÂNA PREȘEDINȚILOR la Digi24. Traian Băsescu și PDL, de la aliați la adversari
Relaţia a început să se strice după luarea măsurilor de austeritate din 2010. Ruptura de PDL s-a produs în momentul în care membrii săi au refuzat să o aleagă pe Elena Udrea la conducerea partidului. Se întâmpla în 2013, atunci când Traian Băsescu a spus definitiv adio PDL.
"Mesia nu mai există! Au fost doi şi unul l-am avut noi", spunea Vasile Blaga în iunie 2012, la o şedinţă tensionată a Partidului Democrat Liberal, după dezastrul de la alegerile locale. Democrat-liberalii căutau atunci o soluție miraculoasă care să scoată partidul din groapă. Trimiterea biblică il viza, evident, pe Traian Băsescu. Vreme de nouă ani, preşedintele a fost locomotiva care a dus Partidul Democrat de la 7 la sută, cât avea în 2000, la 33%, cât a obținut la alegerile parlamentare din 2008.
Traian Băsescu a devenit președintele PD în 2001, după ce l-a învins în competiția internă pe fondatorul acestuia, Petre Roman. Democrații înțeleseseră atunci că, dacă vor să aibă un cuvânt de spus, le trebuie un altfel de lider. Cartea pe care au jucat-o a fost cea câștigătoare.
În 2004, Traian Băsescu ajunge la Cotroceni, însă se asigură că va putea conduce în continuare, din umbră, Partidul Democrat. Noul statut îl obligă la imparțialitate politică. Preşedintele îşi alege chiar și un urmaș: Emil Boc, un deputat al partidului care nu se remarcase până atunci prea mult în politică.
Iar anii care au urmat au dovedit acest lucru. Traian Băsescu și Partidul Democrat au rămas legați ombilical. În 2007, preşedintele se confruntă cu prima suspendare. Așa cum era de așteptat, PD face scut în jurul fostului lider. Una dintre acuzațiile de încălcare a Constituției viza tocmai relația strânsă pe care preşedintele ţării o întreținea cu PD și implicarea sa în viața partidului.
"Deocamdată, Partidul Democrat are în Traian Băsescu cel mai bun produs politic pe care îl are. Și este firesc, eu cred, în ochii oamenilor să vadă că acei oameni care s-au înţeles bine înainte de a câștiga alegerile se înțeleg bine și după ce le câștigă, pentru a ști că este vorba de o echipă", declara Emil Boc, presedintele PDL, la Realitatea TV, în 2007.
După referendum, Traian Băsescu rămâne la Cotroceni. Urmează fuziunea dintre PD și PLD și ia naștere Partidul Democrat Liberal. Aflat încă pe un val de simpatie populară, șeful statului reușeste să transforme acest lucru în procente pentru partidul său de suflet. La alegerile parlamentare din 2008, PDL câștigă mai multe mandate decât PSD și dă premierul: Emil Boc. Un vis realizat pentru Traian Băsescu. După refuzul liberalilor, sunt cooptați la guvernare social-democrații. Colaborarea nu durează însă foarte mult și, în toamna lui 2009, aceștia părăsesc Executivul. Două luni mai târziu, cu toată armata pdl-istă în spate, Traian Băsescu mai câștigă un mandat de președinte.
Anul 2010 aduce după el și criza economică la nivel global. Traian Băsescu și PDL sunt puși în fața unui examen crucial. Pentru a proteja Guvernul și partidul, șeful statului își asumă anunțarea deciziei de tăiere a pensiilor și salariilor. O măsură profund nepopulară, care anunță începutul declinului. Ușor, ușor relația dintre unii lideri PDL și Traian Băsescu începe să se răcească. În partid apar tensiunile din cauza prăbușirii electorale.
Emil Boc devine tot mai contestat în interiorul partidului, inclusiv de secretarul general Vasile Blaga, cel care fusese mâna dreaptă a lui Traian Băsescu în toate competițiile electorale. Vasile Blaga se hotărăște să candideze la șefia partidului. Toată lumea vede însă acest război ca o înfruntare între Vasile Blaga și Traian Băsescu, nu între Vasile Blaga și Emil Boc, care era susținut în continuare de președinte.
Până la urmă, lupta din interiorul partidului este câștigată de Traian Băsescu. Preşedintele își face apariţia inclusiv la Convenția Națională. Echipa lui Emil Boc miza pe influența pe care președintele o poate exercita asupra delegaților.
"Aveți obligația ca diseară, după ce se numără voturile, să rămâneți împreună. În această sală am o amintire frumoasă și una urată. Cea frumoasă este că aici s-a desfășurat convenția din 2001, când am câștigat președinția partidului în competiție cu Petre Roman și Simona Marinescu. A fost un moment de satisfacție politică, dar am și o mare insatisfacție atunci când cel care pierduse, când i-am întins mâna, a întors spatele", a spus Traian Băsescu, președintele României.
Emil Boc câștigă și rămâne în continuare la șefia PDL, iar Vasile Blaga face un pas în spate. Nu pentru mult timp, însă. Un an mai târziu, democrat-liberalii înregistrează un scor catastrofal la alegerile locale. Echipa lui Vasile Blaga revine în forță și își revendică dreptul de a prelua partidul. Traian Băsescu este nevoit să accepte situația. Emil Boc demisionează, iar Vasile Blaga devine șeful PDL. Din noua echipa de conducere sunt eliminați oamenii apropiați lui Traian Băsescu, inclusiv Elena Udrea, fapt care duce la o răcire și mai accentuată a relațiilor cu șeful statului.
Războiul dintre cei doi vechi prieteni și parteneri era însă abia la început. Traian Băsescu nu se poate obișnui cu ideea că, după atâția ani, partidul său de suflet îi intoarce spatele și încearcă recucerirea lui. De această dată, în prima linie este aruncată Elena Udrea, singura care putea, în opinia președintelui, să reformeze PDL.
Urmează o luptă surdă pentru putere, care se finalizează cu victoria lui Vasile Blaga în Convenția Națională din martie 2013. Diferența de scor este mică, iar tabăra Elenei Udrea contestă votul şi acuză fraudarea acestuia. Tabăra perdanţilor solicită renumărarea buletinelor, câştigătorii refuză. Vasile Blaga e reconfirmat șef al PDL. Mai important, pentru prima dată partidul îi spune „nu” președintelui Traian Băsescu. Iar acesta îşi pierde răbdarea.
"Convenția de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despărțit definitiv. Luați-vă drumul vostru iar eu îl am pe al meu", a spus Băsescu.
PDL a luat-o pe drumul unificării dreptei și a fuzionat cu Partidul Național Liberal. Traian Băsescu a ales să pună bazele unei noi construcții politice: Partidul Mișcarea Populară, în fruntea căruia a instalat-o pe Elena Udrea. Nici la alegerile europarlamentare, nici la cele prezidențiale, PMP nu a reușit să obțina scorul electoral pe care îl aștepta Traian Băsescu.
- Etichete:
- basescu udrea
- basescu cotroceni
- basescu presedinte
- traian basescu pdl
- pdl pnl
- basescu emil boc
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News