Cine suntem? Ce ne defineşte? Care este simbolul nostru naţional şi ce înseamnă ziua României? Reporterii Digi24 au luat la pas patru oraşe mari din ţară şi i-au provocat pe români la un exerciţiu de sinceritate şi autoevaluare. Am primit optimism, pesimism, dorinţe, speranţe către un viitor mai bun dar şi nemulţumiri.
Iată ce cred românii despre țara noastră:
„Suntem un popor extraordinar, un popor care avem o istorie milenară.”
„Suntem un popor curajos, cinstit mai mult sau mai puţin şi cred că ar trebui să avem mai multă siguranţă în ceea ce facem.”
„Ospitalitate suntem de o ospitalitate de nedescris!”
„Trebuie să ne definească demnitatea şi caracterul de om.”
„Poporul român este un popor puternic și ceea ce atestă foarte bine acest lucru este că existăm.”
„Ne caracterizează faptul că suntem un popor deschis.”
„Un simbol al României şi românilor ar trebui să fie patriotismul şi unitatea naţională!”
„În primul rând trebuie să fim mai uniți. Unitatea, trebuie să ne respectăm unii pe alții, să muncim.”
„În general ne lipseşte mândria de a fi român şi respectul faţă de tradiţiile acestui popor.”
„1 decembrie pentru români ar trebui să trezească nişte sentimente de apartenenţă naţională şi să aducă oamenii mai aproape de sentimentul naţional.”
În fiecare an, începând cu 1990, de 1 Decembrie sărbătorim Ziua Naţională. Data de 1 Decembrie 1918 este data la care cei 100.000 de delegaţi de la Alba Iulia au votat Unirea Transilvaniei cu România.
Dar semnificaţia sărbătorii naţionale este mult mai profundă. În 1918 s-a unit cu Regatul României nu numai Ardealul, ci şi Basarabia şi Bucovina.
În plus, victoria din primul război mondial a fost posibilă graţie efortului imens al întregii societăţi vreme de multe decenii.
Proiectul de ţară româneasc, cel care valoriza ştiinţa de carte, respectul pentru tradiţii şi voinţa categorică de aparţine Europei civilizate, este cel care a făcut posibilă Unirea cea Mare.