Românii din SUA, despre alegeri

Data actualizării: Data publicării:
Early Voting At Polling Locations Start In Minnesota Ahead Of November's General Election
Gulliver/GettyImages

Cel de-al 45-lea preşedinte american este ales şi de românii stabiliţi în Statele Unite, care au urmărit îndeaproape campania electorală, au ascultat cu atenţie discursurile celor doi candidaţi aflaţi în cursa pentru Casa Albă, pentru că administraţia pe care o promovează includ măsuri care îi privesc şi pe ei. Iată gândurile pe care și le-au împărtășit la Digi24 în noaptea alegerilor din SUA:

Carmen Firan, scriitoare - New York

Carmen Firan se declară un emigrant fericit. A ales America să-i fie casă, iar America a primit-o cum nu se putea mai bine. Susţine că a fost o campanie diferită de oricare alta de până acum: o campanie din care au lipsit echilibrul, înţelepciunea, moderaţia. Carmen Firan consideră că pentru România alegerile de peste Ocean au o miză mai mare decât cele parlamentare din ţara noastră, din luna decembrie.

“2016 este un an fără asemănare spun aproape toţi americanii, cel puţin din punct de vedere al acestei campanii electorale care este definită mai ales de atribute precum nemaiauzit, nemaiîntâlnit, fără precedent, indescriptibil. Trăim o toamnă a vrajbei în America şi dacă în 2008 ţara era animată de o formă de entuziasm, de speranţă, de încredere, ei bine, anul acesta este anul alegerilor depresive, anul în care americanii sunt debusolaţi, sunt contrariaţi, sunt plini de lehamite. A fost o campanie electorală urâtă şi cu o miză mare. Avem un candidat la preşedinţie care are un brand, este un showman, dar care are puţină înţelegere pentru valorile şi spiritul american. Mă refer la Donald Trump care a început entuziasmând pe foartă multă lume vorbind împotriva acelei corectitudini politice de care ne-am săturat cu toţii, spunând lucrurilor pe nume, dar încet-încet discursul lui sau mai bine zis, discursul lui s-a degradat în injurii, în insulte, în aberaţii, în afirmaţii care sunt deloc liniştitoare pentru viitorul nostru şi al generaţiilor următoare.

Eu sunt foarte îngrijorată pentru România şi pentru Europa de Est, să fiu sinceră. Am impresia că alegerile de aici au o miză mai mare şi pot influenţa mult mai mult decât alegerile din România, destinul României e un paradox. Dar chiar cred că suntem într-o zonă foarte sensibilă, de risc. Candidatul republican are puţină înţelegere pentru situaţia internaţională, are puţină înţelegere pentru legăturile şi pacturile internaţionale pe care America le-a făcut, pentru aliaţii ei.

Pentru situaţia Europei de Est şi a fostele republici sovietice pentru care cred că nu are nici înţelegere, nici preocupare şi această grandoare pe care o afişează, această megalomanie cu care a sedus minţile unora este foarte periculoasă pentru viitor.”

Claudia Moscovici – Michigan

Claudia Moscovici a plecat din România când era un copil, avea atunci 11 ani. A făcut şcoala acolo, a absolvit Princeton University, are un doctorat la Universitatea Brown, a predat la Universitatea din Boston şi la cea din Michigan, dar, acum s-a dedicat scrisului. Claudia Moscovici consideră că nu există termen de comparaţie între cei doi candidaţi şi că în relaţia Statele Unite-Europa, Hillary Clinton este cea mai bun variantă: este pro-imigraţie şi împotriva Brexit, politici care mai devreme sau mai târziu, au un impact asupra cetăţenilor europeni.

“A fost cea mai bizară campanie politică pe care am văzut-o de când am sosit în Statele Unite în 1981. Iar aceasta pentru că se pare că publicul american s-a săturat de clasa politică, iar atât Bernie Sanders, la stânga şi Donald Trump, la dreapta, au primit mai mult sprijin decât era de aşteptat. Deci, este clar că publicul american nu mai avea încredere în politicienii consacraţi şi era în căutarea unor alternative. Şi un motiv principal este creşterea preţurilor pentru serviciile medicale. A devenit exorbitant pentru familiile clasei de mijloc, avem de plătit tarife imense pentru o acoperire minimă de sănătate. E un sistem pe care-l denumim "dezastruos". S-a scumpit şi educaţia superioară, iar Bernie Sanders a avut printre susţinători foarte mulţi tineri care nu îşi doreau să fie îndatoraţi majoritatea vieţii din cauza costurilor mari universitare şi a creditelor pentru studenţi. Deci, au fost alegeri ciudate până acum, dar cred că nu îi poţi compara pe cei doi candidaţi rămaşi în cursă.

Nu cred că România ar fi prioritate pentru niciunul dintre candidaţii prezidenţiali. Însă, în relaţia cu Rusia, ea ar fi mai dispusă să sprijine grupările sectariene din Ucraina decât ar fi Trump. Cred că ea ar sprijini mişcările europene pentru independenţă, nu cred că ar sprijini Brexit, aşa cum face Donald Trump, pentru că este o mişcare alimentată de idei ultra-naţionaliste, xenofobie, în opoziţie cu valorile în care crede stânga: deschiderea faţă de imigraţie, respectul pentru alţii indiferent de gen, rasă, cultură.”

Sasha Meret - New York, SUA

 Unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici din Statele Unite este un român: Sasha Meret. Are şi rădăcini ruseşti, şi în ciuda preferinţei candidatului republican pentru Vladimir Putin, care a pierdut în timpul campaniei din susţinerea partidului pe care îl reprezintă, crede că dacă viitorul preşedinte al Americii va fi o femeie, adică Hillary Clinton, va avea grijă de ţară la fel cum o mamă are grijă de copiii ei, în speţă de cetăţenii americani.

“Faptul că acest individ Trump se află acolo unde este poate să fie înţeleasă ca un fel de breşă prin care s-a” strecurat această aberaţie, dar faptul că o populaţie atât de numeroasă îl susţine este de necrezut, adică asta îţi arată ce diviziune incredibilă e în ţara asta. Există o masă atât de mare de populaţie needucată pentru că aceştia sunt cei care îl susţin care nu au habar, adică chestia asta s-a dovedit de altfel şi în Anglia cu aceştia cu Brexit care au votat şi pe urmă s-au dus pe Google să vadă ce înseamnă.

Cu Donald Trump e simplu e cum se spune la americani ţine predică corului. El spune, ei înţeleg ce vor să înţeleagă şi când îi iei la întrebări dar de ce votezi pentru el habar nu au. Adică sunt total... Hillary e politiciană, a trecut prin foarte multe vâltori, deci ca să repet ce spuneam, am văzut un interviu la Conan O'Brien cu un invitat şi spunea că Hillary a luat atâtea trânte că e rezistentă şi are vână.

Pentru România, ca şi pentru restul lumii e singura variantă logică pentru că dacă Trump iese, adică ajunge să fie ales, nu ştiu, e catastrofal ce se poate întâmpla, nici nu pot cuprinde cu mintea.”

Florin Neidoni – Kentuky

Florin Neidoni a plecat din Caraş-Severin, a absolvit Facultatea de Fizică din Timişoara şi a plecat în America în 1997. Consideră că are de ales, la fel ca toţi votanţii, între un politician de carieră şi un candidat fără experienţă în politică. De asemenea, e de părere că pentru români e foarte important discursul celor doi privind politica imigraţiei.

“Este o campanie electorală cum nu a mai fost vreodată între un politician de carieră care este Clinton şi un candidat fără experienţă în politică, dar cu experienţă foarte mare în domeniul businessului. Dacă am fi întrebat anul trecut care ar fi şansele ca cei doi să se întâlnească faţă în faţă pe 8 noiembrie nu cred că mulţi ar fi dat pronosticul corect. Dacă toată lumea s-ar fi aşteptat ca Hillary Clinton să primească nominalizarea din partea Partidului Democrat, foarte foarte puţini, după părerea mea, ar fi fost aceia care ar fi pariat pe nominalizarea lui Donald Trump.

Clinton după părerea mea reprezintă politicianul tipic, cel cu care este obişnuit americanul de rând, este cel care are experienţă foarte mare în politică, are în jur de 30 de ani de experienţă în spaţiul public, ştie cum să vorbească publicului, ştie ce să spună, când să spună, unde să spună anumite lucruri. Trump are gura, să zicem, mai slobodă, cum spune românul, spune exact ce are în minte în momentul respectiv, nu neapărat se gândeşte la consecinţele a ceea ce spune şi nu recunoaşte, câteodată poate ar trebui să îşi pună frână la gură. În politica externă cred că fiecare ar urma exact platforma partidfului care îl susţine. În cazul lui Hillary Clinton ea militează pentru o administraţie centrală numeroasă, cu mari investiţii ale guvernului, o creştere a impozitului pentru persoane fizice care au un anumit venit, un venit multiplicat, dar şi la cele juridice şi banii proveniţi din această impozitare i-ar folosi pentru investiţii publice. Trump mergând pe campania, pe platforma republicană militază pentru opusul a ceea ce spun democraţii, adică pentru o administraţie redusă, un guvern care să ofere sprijin sectorului privat în a face investiţii şi a nu se băga el direct în managementul proiectelor mari şi o scădere a impozitului pe salariu şi la persoanele juridice. Pentru noi românii, pentru noi imigranţii aici este foarte important să vedem fiecare ce oferă.”

Dana Holderman - New York

Un popor educat este un popor care nu poate fi manipulat. Iar pentru educaţie e nevoie de bani şi reforme bune. Este convingerea Danei Holderman, ea reprezintă a patra generaţie de dascăli din familia sa.

"Da. Am venit de la vot. Am votat la aproximativ o oră după ce s-au deschis secţiile de votare.

Am fost o foarte mare admiratoare a senatorului Bernie Sanders cu care am şi lucrat de altfel în statul Vermont, îl cunosc personal şi am avut o foarte mare admiraţie pentru el. Am fost delegată pentru Partidul Democrat şi în campania lui Bernie Sanders pentru alegerile primare. Dar nu am putut să accept să votez pentru Hillary Clinton chiar dacă am fost democrată până ieri pentru multe motive.

Majoritatea oamenilor îl văd pe Trump, l-au văzut pe Trump ca pe un erou salvator al clasei politice din America, foarte mulţi vor vota fie şi pentru simplul motiv, aşa mi s-a spus astăzi dimineaţă, pentru simplul motiv că nu a făcut parte din partea politică. Degradarea Americii după epoca Bush acum opt ani de zile şi criza puternică financiară care încă se resimte în America i-a convins pe democraţi să iasă în număr masiv la vot. Pe Hillary Clinton o văd ca pe o hoaţă.

Foarte multă lume votează împotriva celuilalt. Am observat acest lucru, am auzit acest lucru. Chiar astăzi ieşind de la votare prietenii mei se certau, soţul a votat cu Trump, soţia a votat cu Hillary, au plecat în două maşini, separat.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume. Anunțul făcut de oficialii MAI
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Guvernul admite: NU are bani să crească pensiile. Ce spune DOCUMENTUL care întristează pensionarii
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...