România XXL. Secretele mărimilor trecute pe etichetele hainelor

Data publicării:
GettyImages-103217181

Omul modern mănâncă mai mult, mai repede şi mai nesănătos. În special, tinerii. Catrinel Macovei, nutriționist: E greu să te gândești când ești tânăr că o să ajungi să ai probleme.

Talia noastră medie s-a mărit considerabil faţă de cea a părinţilor şi bunicilor noştri. Ultimul deceniu a adus cea mai rapidă creştere.

Maricica Popoiu, directorul unei fabrici de confecţii: Am crescut dimensional cu o talie și jumătate față de de purtam acum zece de ani de zile.

Cum arată această diferenţă?

Ioana Vetrescu, tehnician: 3 mm aici, 3 aici, aici este spatele și iarăși spate-față, spate, clin, adunat 4 centimetri, deci 4 cm în plus.

Pentru a fi siguri că vom cumpăra hainele pe dimensiunile noastre, măsurile standard ar trebui refăcute o dată la zece ani, spun reprezentanţii firmelor de confecţii. O încercare a fost în 2010. Patru mii de români au fost măsuraţi, după ce autorităţile europene au anunţat că trebuie stabilit un standard comun în toate ţările membre UE.

La noi, concluzia a fost că suntem mai înalţi şi mai solizi, dar nici după aproape cinci ani, etalonul european nu este gata. Aşa că la cumpărături vom pierde ore în şir pentru a alege hainele pe măsura noastră.

Cu alte cuvinte, dacă probăm un tricou mărimea S importat din Italia sau din Franţa vedem că este mai mic decât unul cu o mărime similară adus din Marea Britanie sau croit la noi.

Rodica Cojocaru: Diferență 20 de cm dintre talia cea mai purtată în România și cea mai purtată în occident.

Aşa că numeroasele mărimi trecute pe etichetă rămân doar orientative.

La copii e mai simplu: pe etichete sunt trecute mărimile în centimetri. La adulţi, doar pe etichetelor pantalonilor sunt trecute în centimetri lăţimea taliei şi lungimea pantalonilor.

Diferenţe uriaşe sunt atunci când cumpărăm produse online. Ca să fim siguri că vom putea purta un tricou comandat de pe un site din Statele Unite, trebuie să fie cu cel puţin o mărime mai mică decât cea pe care o cumpărăm de obicei din Europa.

Maricica Popoiu, directorul unei fabrici de confecţii: Ne-am îngrășat, tiparele au rămas în urmă. Față de America nu putem discuta, aproape că nu avem corespondent.

Cu alte cuvinte, un M la noi înseamnă un S sau un 3 la americani. Situaţia stă invers atunci când discutăm despre mall-urile online care vând produse croite în China - diferenţele sunt şi de două talii. Suntem mai înalţi şi mai bine dezvoltaţi, aşa că un tricou croit mărimea 2XL în China înseamnă un L românesc.

Totuşi, sunt magazine de haine care te ajută să îţi cumperi haine pe măsură. Cu ajutorul unor manechine 3D poţi calcula în centimetri cât de lungă să fie mâneca rochiei sau a cămăşii sau cât este talia astfel încât să poţi purta hainele şi să nu cheltuieşti bani pe returul lor. Aplicaţia îţi arată care este cea mai apropiată măsură şi cum ţi-ar veni mărimea mai mică sau mai mare, în funcţie de conformaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri