Până în urmă cu zece ani, opţiunea pentru meniul vegetarian era una exotică pentru mulţi dintre români, după jumătate de secol de mâncare aşa-zis raţională şi raţionalizată. Acum, însă, nimănui nu i se mai pare ciudat să afle că are printre vecini, rude sau prieteni oameni care au ales alimentaţia fără carne.
Mai nou, există şi adepţi ai consumului de alimente crude, nepreparate termic. Aceştia sunt raw veganii. Trendul se reflectă şi în oferta de pe piaţă, dat fiind că au apărut tot mai multe restaurante, cofetării şi terase pentru vegetarieni.
„Alimentaţie naturistă înseamnă în concepţia noastră mâncare făcută în cea mai mare parte din elemente brute, din elemente crude. Noi la masa de prânz oferim o masă care acoperă metabolismul bazal, adică undeva între 1.000 şi 1.500 de kilocalorii. În fiecare an afacerea a crescut constant cu 20%”, spune George Eisikovits, proprietar de restaurant.
Acesta este unul dintre primii clujeni care s-au încumetat să iasă pe piaţă cu meniuri de tip vegetarian şi raw-vegan încă din 2009.
„Supe de salată, supă de spanac, ciorbă de cartofi, ciorbă de mazăre cu legume. La felul doi, sarmale vegetariene, chiar săptămâna asta vom avea în meniu, ardei umpluţi”, spune Ofelia Pripon, proprietar firmă.
Un asemenea meniu complet pentru masa de prânz costă în medie 20 de lei, ceea ce atrage mulţi clienţi fideli. Printre aceştia este şi Radu Hoza, director la sucursala unei firme de asigurări. Radu ne-a povestit cum a ajuns să renunţe la carne.
„Nu era nicio zi fără shaorma. Era o mâncare ce era la îndemână şi atunci automat mergeai.
Când mi-a spus doctoriţa că am un ficat de 52 de ani am spus că deja e prea mult. Şi avem doar 38 de ani şi atunci am spus că trebuie să fac o schimbare, mai ales că nu fac sport pe cât de des mi-aş dori”, spune Radu Hoza.
Decizia de a reduce sau de elimina de tot din meniu carnea şi preparatele din carne nu înseamnă doar schimbarea regimului alimentar, ci a stilului de viaţă. Iar motivele unei astfel de decizii sunt cam aceleaşi pentru toţi.
Există multe teorii legate de beneficiile dietei vegetariene asupra sănătăţii. Una dintre acestea susţine că persoanele care nu consumă carne sunt mai puţin predispuse să dezvolte celule canceroase. Dar există şi alte opinii.
„Pe prim plan ar fi deficitul de vitamina B12 care are ca şi unică sursă alimentele de origine animală şi care se poate manifesta cu probleme neurologice şi/sau anemii”, spune Cornelia Bala, medic primar nutriţie.
Indiferent de opţiunea pentru un regim omnivor, raw vegan sau vegetarian clasic, medicii recomandă tuturor să îşi facă periodic un set complet de analize, pentru a putea oferi organismului exact ce are nevoie.
La Digi24 vă arătăm, în această săptămâna, „România din Farfurie”. Vorbim cu specialişti şi vedem cît de sănătoase sunt alimentele pe care le mâncăm zilnic şi ce pericole se ascund în bucatele tradiţionale. De la medici aflăm şi de ce un român din trei este supraponderal şi ce trebuie să ştim atunci când ne alegem o dietă. Mergem şi în magazine şi vedem de ce este nevoie să ne uităm cu atenţie la etichete. Acolo descoperim şi că de fapt ajungem să mâncăm mai mult din import, în timp ce produsele noastre stau pe rafturile străinilor. Ne uităm cum au trecut românii în 25 de ani de la cumpărături pe cartelă la abundenţa din hipermaketuri. Digi24 vă arată aşadar că gusturile se discută, iar sănătatea trebuie să intre în meniul zilnic.