ROMÂNIA DIN FARFURIE. Sarea-n bucate, o tradiție nesănătoasă

Data publicării:
sare bucate

Câteva fire de sare aşezate pe talerul cântarului. Cu fiecare gest, balanţa se înclină discret până când indică greutatea de cinci grame. Atât ar fi suficient pentru raţia zilnică unui adult. Numai că, de-a lungul zilei, din toate alimentele mâncate, în corpul nostru se adună de trei ori pe-atât.

În mod direct mâncăm, de regulă, doar sarea pusă peste cartofii prăjiţi sau în salată. Restul vine din mezeluri, mâncarea gătită, lactate şi dulciuri.

În timp, sarea produce efecte inevitabile. Primul este hipertensiunea arterială, care poate provoca infarct şi accident vascular cerebral. Aşa se şi explică de ce în lume sunt anual peste 1,6 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare legate de excesul de sare. România contribuie cu 18.000 de cazuri la această listă neagră.

„A înjumătăţi sarea pe care o mâncăm în fiecare zi ar avea acelaşi beneficiu ca toate medicamentele de scădere a tensiunii arteriale pe scădere de mortalitate. Scăderea cu două-trei grame în alimentaţia zilnică poate salva în 5-10 ani câteva sute sau mii de oameni în fiecare an”, explică dr. Dan Gaiţă, medic cardiolog.

În aceste condiţii, sarea în bucate nu mai este doar un basm, ci o realitate de care depinde sănătatea noastră. Dar sarea nu poate fi sigura declarată responsabilă de bolile românilor.

La Digi24 vă arătăm, în această săptămâna, „România din Farfurie”. Vorbim cu specialişti şi vedem cît de sănătoase sunt alimentele pe care le mâncăm zilnic şi ce pericole se ascund în bucatele tradiţionale. De la medici aflăm şi de ce un român din trei este supraponderal şi ce trebuie să ştim atunci când ne alegem o dietă. Mergem şi în magazine şi vedem de ce este nevoie să ne uităm cu atenţie la etichete. Acolo descoperim şi că de fapt ajungem să mâncăm mai mult din import, în timp ce produsele noastre stau pe rafturile străinilor. Ne uităm cum au trecut românii în 25 de ani de la cumpărături pe cartelă la abundenţa din hipermaketuri. Digi24 vă arată aşadar că gusturile se discută, iar sănătatea trebuie să intre în meniul zilnic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri