România de fațadă | Castele vechi cu geamuri şi uşi termopan

Data publicării:
castele4

Timpul şi nepăsarea autorităţilor locale au făcut ca mai multe castele vechi din ţară, foste case ale nobililor, să-şi piardă tot farmecul. Clădirile au fost schimbate după gustul şi bunul plac al propritarilor. Aşa se face că avem castele de două secole care au geamuri şi uşi termopan.

Cândva reşedinţă nobiliară construită în stil baroc, Castelul Telegdy din comuna bihoreană Tileagd şi-a pierdut complet strălucirea. Tencuiala este căzută de pe aproape jumătate din clădire. Pradă timpului au căzut şi multe dintre ornamentele ferestrelor.

Mircea Paşca, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură Bihor: „Clădire cu parter şi etaj, din secolul XVIII, probabil început de secol XIX cu elemente baroce de tâmplărie, bolţi şi unele elemente de decoraţii exterioare.”

Castelul găzduieşte acum o şcoală incluzivă pentru copii cu handicap. În acest an, primăria Tileagd a obţinut, printr-un proiect, 120.000 de lei de la Consiliul Judeţean Bihor pentru reabilitarea clădirii. Reabilitare care s-a transformat, însă, într-un kitsch.

Iuliu Kelemen, directorul Şcolii Incluzive din Tileagd: „S-a înlocuit o parte din geamuri, au pus geamuri termopane şi au început lucrările de interior cu electricitatea. Uşile nu se schimbă, se renovează, aşa a zis constructorul.

Lucrările de reabilitare au fost oprite la scurt timp de Direcţia pentru Cultură.

Mircea Paşca, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură Bihor: „Acea clădire întâi trebuie să aibă un studiu istorico-arhitectural care să depisteze toate elementele originale şi să dea soluţia de reabilitare şi în funcţie de acest studiu se face proiectul.”

Pentru neregulile descoperite, Primăria Tileagd a fost amendată de Direcţia de Cultură Bihor cu 5.000 de lei.

Mihai Nădăban, reprezentatul Primăriei Tileagd: „Ştiam că este nevoie de aviz dar nu ştiam că imobilul respectiv este monument, că este declarat monument.”

Dacă nu vor obţine la timp avizul de la Direcţia de Cultură şi nu vor termina reabilitarea până la finalul anului, autorităţile locale pot pierde banii primiţi de la Consiliul Judeţean Bihor pentru Castel. În plus, trebuie să înlocuiască geamurile moderne din termopan cu unele care să corespundă specificului istoric al clădirii.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură spun că faţada în stil baroc a edificiului nu permite utilizarea geamurilor şi ferestrelor moderne de tip termopan

Geamurile termopan sunt un inamic inestetic şi pentru un mic castel din staţiunea vâlceană Băile Olăneşti. Clădirea a fost ridicată în Primul Război Mondial de renumitul doctor Hoeing, cel care a cercetat provenienţa izvoarelor de la Olăneşti. Atunci când a fost construită, era cea mai înaltă clădire din staţiune.

Despre acest mic castel se spune că a fost construit cu piatră de munte urcată cu măgarii. Iar proprietarul de atunci a vrut să îl ofere cadou Regelui Carol. Acum şi-a mai pierdut din strălucirea de odinioară, iar geamurile de termopan sunt în contrast cu arhitectura castelului.

După 1989, castelul a trecut de la stat în proprietatea moştenitorilor doctorului. Modernizările suferite de clădire nu sunt pe placul turiştilor.

Turist: “E destul de aiurea, lemnul chiar dacă este prelucrat are totuşi viaţa lui. Nu este ok!”

Turist: “Cred că ar fi putut să investească un pic încât să îl păstreze, să se integreze.”

Şi istoricii spun că geamurile termopan îi ştirbesc din frumuseţe micului castel ridicat pe o stâncă din aproprierea izvoarelor termale.

Ion Popescu, profesor de istorie: „Geamuri de termopan, este un păcat, este şi modernism acum, dar asemenea geamuri de termopan nu se pun numai la asemenea construcţii, au ajuns să se pună chiar şi la monumente istorice, la biserici, ceea ce este un fapt condamnabil după părerea mea. Îi ia puţin din strălucire? Da, sigur că da, nu putem să îl încadrăm într-un stil anume, am zice un stil eclectic, deci un stil amestecat.”

Autorităţile locale, în schimb, se arată chiar încântante de modernizarea făcută de noii proprietari.

Sorin Vasilache, primarul oraşului Băile Olăneşti: „S-au schimbat, dar arhitectura s-a păstrat, materialele din care a fost construit s-au păstrat, pentru a se asigura vechimea şi tradiţia.”

Castelul turn din Băile Olăneşti are două etaje. La parter, proprietarii au transformat salonul vechi într-un bar. La etaj, turiştii se pot caza în cele două camere ale călădirii şi se pot relaxa şi pe o terasă de vară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce mâncau țăranii români la micul dejun în anii ‘40. Alimentele care nu le lipseau de pe masă...
Digi FM
Un tânăr care se plimba cu caiacul, înghițit de o balenă și eliberat nevătămat. Momentele incredibile...
Pro FM
Ce ar fi determinat despărțirea dintre Bianca Censori și Kanye West. Apropiat: „S-a săturat, a fost picătura...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ţara care foloseşte cele mai multe fusuri orare din lume, 12, se află în Europa. Indiciu: nu este Rusia
Newsweek
Minstrul muncii, după tăierea tuturor pensiilor cu 12%. „Am modernizat sistemul de pensii”
Digi FM
Elon Musk, tată pentru a 13-a oară, alături de o tânără de 26 de ani. Reacția miliardarului, după ce mama a...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...