În Amatrice, localitatea cea mai afectată, locuiau mai bine de o sută de români înainte de cutremur. Comunitatea de români din Italia speră că o parte dintre ei au scăpat de seismul devastator, având în vedere că luna august este perioada în care conaţionalii noştri vin în concediu în România. Acum, toate eforturile se concentrează pe ajutorarea supravieţuitorilor.
La Amatrice, orăşelul pitoresc faimos pentru pastele sale, răsună acum doar sunetul buldorezelor, al excavatoarelor şi vocile celor din echipele de intervenţie. Printre românii implicaţi în ajutoararea victimelor se numără şi părintele Bogdan Gheorghică. Nu e paroh din partea locului. A venit de la zeci de kilometri depărtare doar ca să fie de ajutor.
„Aici la Amatrice se concentrează eforturile de salvare și căutare, undeva în spate vedeți ambulanțele și mașinile celor de Crucea Roșie. Mai în spate se văd corturile militarilor care asigură securitatea”, relatează Adrian Cojocaru, trimisul special Digi24 în Italia.
În timp ce supravieţuitorii au fost duşi în tabere special ridicate, continuă eforturile de identificare, inclusiv pentru cei rămaşi în viaţă, dar zdruncinaţi de experienţa trăită. Printre sunt și românii care au supraviețuit seismului devastator.
Înainte de cutremur, în oraș locuiau destul de mulți români.
„Sunt 77 de familii de români la Amatrice potrivit unei statisitci din 2015, dar cum în august pleacă mulți în România pentru ca e luna de concediu în Italia, sperăm ca mulți să fie în România”, spune preotul Bogdan Gheorghică.
Potrivit voluntarilor români care ajută la identificarea supravieţuitorilor şi a victimelor, o parte dintre cei care au scăpat cu viață din cutremur vor să se întoarcă în România. Unii au și plecat deja spre ţară.