„Responsabili cu educația”. O caravană școlară ajută copiii săraci să învețe carte

Data publicării:
saraci

Nu există bucurie mai mare pentru copiii care locuiesc în cea mai cruntă sărăcie, la marginea orașului Iași, decât atunci când voluntarii de la școala mobilă, psihologi și profesori, îi vizitează o dată pe săptămână. În doar câteva minute, toți cei care locuiesc în casele dărăpănate de pe Șes Bahlui se adună în jurul tablei de scris, care ajunge la ei pe patru roți. Învață, se joacă, simt că și ei contează și că au o șansă în viață.

Oamenii care n-au mers la școală acum stau aici în locul ăsta foarte urât...nu sunt și ei în rând cu alți oameni”, spune Mădălina, 13 ani.

E drama pe care o înteleg chiar și cei mult mai mici ca Mădălina și care nu ratează nicio întâlnire cu studiul în iarbă, chiar dacă îl înțeleg mai mult ca pe o joacă. Cu toții sunt convinși, chiar dacă nu vorbesc despre asta cu părinții lor, că diferența dintre ei și alți copii, pe care îi văd atunci când merg în oraș, e șansa la educație și implicit la un trai mai bun. De aceea vor să învețe.

Pentru cei pe care părinții nu i-au înscris niciodată la școală, lecțiile de pe maidan sunt singura șansă de a învăța măcar alfabetul sau noțiunile elementare de aritmetică.

Școala mobilă i-a convins pe mulți să își dorească să vadă cum arată o sală de clasă adevărată. Cei care s-au lasat convinși merg la aceeași școală cu care Fundația are un parteneriat. Acestor copii le este greu să se adapteze oriunde și au nevoie de atenție specială.

„Profesorii nu-i acceptă în clasă pentru că de multe ori sunt murdari, niciodată nu-și plătesc fondul școlii sau fondul clasei, sunt copii care au nevoie de sprijin și ceea ce facem noi aici este să le arătăm că și ei pot face parte dintr-un grup social”, spune Liviu Măgureanu, coordonator Salvați Copiii.

Andreea are 12 ani și e în clasa a V-a. Este unul dintre foarte puținii copii din cartierul sărăcăcios care a mers constant la școală. „Prima dată când m-am dus la şcoală mi-a plăcut foarte mult! Și după aceea m-am dus la Salvați Copiii. Acolo am găsit lucruri foarte frumoase și mi-a plăcut foarte mult”, povestește ea.

Școala Mobilă este metoda la care Fundația a recurs pentru a-i convinge pe copii să se înscrie la cursuri, deoarece trăiesc într-un mediu unde principalele griji ale părinților sunt legate de supraviețuirea de azi pe mâine, iar educația este ultima pe lista prioritatilor.

De fiecare dată, despărțirile sunt grele și se încheie cu promisiunea fermă a voluntarilor că vor reveni în următoarea săptămână.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Casa unei românce din Anglia, desemnată una dintre locuințele cel mai frumos decorate din Marea Britanie. Cei...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...