Situat în zona central-sudică a României, pe paralela 45, de pe crestele Munților Carpați până în zona de câmpie, județul Argeș aparține provinciei istorice Muntenia.
Municipiul Pitești este așezat la confluența Argeșului cu râul Doamnei. Datorită dezvoltării rapide a economiei și climatului moderat, Piteștiul a fost recunoscut și ca reședință domnească temporară. Astăzi, orașul își păstrează bunul renume.
„Pitești a reușit să rămână, în anii care au trecut după 1990, un oraș viu, un oraș atractiv, care s-a modernizat permanent”, spune analistul Dan Teodorescu.
De altfel, autoritățile speră ca potențialul de dezvoltare al zonei să fie puternic stimulat odată cu regionalizarea.
În Argeș, nu poți să nu faci un popas la Curtea de Argeș. Oraș mic, dar cu un trecut impunător, Curtea de Argeș este prima capitală a Țării Românești. Emblema orașului este, fără îndoială, Mănăstirea Curtea de Argeș, construită din dorința lui Neagoe Basarab, chiar pe fundația primei mitropolii a Țării Românești. Legenda meșterului Manole i-a dus faima în toată țara și chiar mai departe, iar din fântâna răsărită la câteva zeci de metri distanță, pe locul unde meșterul s-a prăbușit, încă mai curge apa pentru fericire, pentru sănătate și pentru noroc.
La nici 30 de kilometri depărtare de Curtea de Argeș se găsește Cetatea Poienari, cunoscută și drept „cuibul de vulturi al vitejilor de demult” și care făcea parte, cu veacuri în urmă, dintr-un lanț de fortificații ce apărau hotarul nordic al Țării Românești. Cetatea este situată la patru kilometri în aval de Barajul Vidraru, construită în stâncă, la o altitudine de 850 de metri. Se poate ajunge la ea doar dacă urci cele 1480 de trepte săpate în munte.
Dacă ajungeți până la Cetatea Poenari, nu puteți rata una dintre cele mai impunătoare și mărețe construcții ale României moderne - barajul Vidraru, situat între Munții Ghițu și munții Frunți.
Barajul Vidraru are o înălțime de 166 de metri și o lungime la coronament de 307. În anul 1966, când a fost dat în folosință, se număra în primele cinci în Europa și primele nouă în lume. Lacul de acumulare Vidraru are o volum de 465 de milioane de metri cubi.
Natura a fost generoasă cu județul Argeș. „Avem peste 60% din zona montană a munților Făgăraș. Este cea mai înaltă și cea mai sălbatică zonă a României. Apare în unele ghiduri internaționale cu supranumele de Alaska a României. Vârful Moldoveanu este cel mai înalt vârf din țară și este în județul Argeș”, spune Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.