Oraşele și satele vrâncene, cu excepţia municipiului reședință de județ, par a fi încremenite în timp. Și asta chiar dacă, în intervalul 1991-2010, Vrancea a primit subvenții de la bugetul de stat în valoare de 149 de milioane de euro pentru plata unor ajutoare sociale sau a unor împrumuturi pentru finanțarea unor investiții.
Banii reprezintă 15% din veniturile totale ale judeţului în aceeaşi perioadă. A rămas însă unul dintre cele mai sărace din țară.
Mai puțin de jumătate dintre locuitori au sistem de canalizare, iar drumurile sunt asfaltate constant.
„Până la finele anului 2020 vom rezolva definitiv infrastructura privind calitatea vieții, extinderea rețelei de alimentare cu apă, lucrările de canalizare. Vrancea derulează un un program de investitii în această direcție, de 109 milioane de euro”, spune Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.
Cel mai bine la acest capitol stă municipiul Focșani.
„O să trebuiască, în următorii 2-3 ani, să mai introducem rețele de canalizaree, apă si toate utilitățile, dar pot să spun că, în proproție de 95%, tot ce înseamnă infrastructura orasului din punct de vedere al utilitatilor le avem rezolvate”, afirmă Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focșani.
40 de milioane de euro va costa doar reabilitarea și extinderea centralei de termoficare. Proiectul este realizat în proporție de 50% cu ajutorul fondurilor europene.
Drumurile județului sunt însă în permanență un imens șantier. Din cele aproape 1.300 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale, 731 sunt în administrarea Consiliului Judeţean.
Drumurile reabilitate vor aduce turiști într-un județ care se află pe penultimul loc în funcție de numărul celor care aleg Vrancea drept destinație de vacanță.
Între stațiunile Lepșa și Soveja autoritățile vor investi în 15 kilometri de drum care leagă cele două obiective și traversează munții. De altfel, până la finele anului va fi inagurat un parc tehnologic care va costa 10 milioane de euro.
Pentru a atrage investitori străini, autoritățile au în plan construcția unui aeroport. În Vrancea investiţiile străine au totalizat în 2011 doar 1,1 milioane de euro.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.