RAPORT DE ȚARĂ. Valorificarea potențialului turistic, încă un deziderat în Timiș
Acum patru decenii, la Lovrin s-au descoperit surse de apă termală. Autoritățile locale au deschis rapid cea mai modernă bază de tratament și agrement, în jurul căreia întreaga zonă a înflorit.
Declinul a început în anii 90, când complexul a fost concesionat unei firme private, care a promis investiții pe care nu le-a mai făcut. În 2004, autoritățile locale au încercat obținerea unei finanțări în cadrul programului Phare CBC. A fost prima și ultima încercare de acest fel.
„Din păcate, răspunsul a fost că proiectul final nu are câștig datorită faptului că prin soluția tehnică prevăzută nu s-au îndeplinit condițiile cerute de lege, prin legea mediului”, explică Eugen Truță, viceprimar în Lovrin.
Cazurile fericite vin din zona privată. La mai puțin de 20 de kilometri de Timișoara, în Sânmihaiu German, doi localnici au transformat ștrandul din sat într-o afacere de familie. Din păcate, fără sprijin din partea autorităților, dezvoltarea nu poate fi decât timidă.
„Acum am început în toamnă două bazine cu apă rece, unul pentru copii, unul pentru adulți, care probabil lunile următoare se finalizează”, explică Ana Popov Radulov, administratorul ștrandului din Sânmihaiu German.
În total, o investiție de sub 300.000 de euro, de care beneficiază în special localnicii sau cei din localitățile învecinate.
Clădirile istorice, de cele mai multe ori abandonate
La fel de ofertante din punct de vedere turistic, dar, din păcate, la fel de neexploatate sunt și clădirile istorice din județul Timiș. Turnurile de apărare, bisericile sau vechile conace ale nobililor bănățeni așteaptă, resemnate, să se prăbulească, uitate de oamenii locului și de autorități.
„Dacă ne uităm în județul Timiș, oare câte ONG-uri sunt care au în activitate domeniul acesta al protejării și al reabilitării monumentelor istorice, comparativ cu ce se întâmplă în restul țării, niciuna. Iar autoritățile locale și administrative nu au încercat ca să își constituie fonduri, pe care legea le prevede pentru reabilitarea monumentelor istorice”, spune Doina Antoniuc, consilier Direcția pentru cultură și patrimoniu cultural național Timiș.
De altfel, clădirile istorice întrețin de câțiva ani un conflict deschis între români și comunitatea roma. Acuzațiile se referă la faptul că mai multe clanuri de romi au ocupat zeci de case monument istoric și își terorizează vecinii pentru a-i determina să vândă locuințele pe sume foarte mici. Protestele în stradă ale timișorenilor, amenințările și degradarea locuințelor de patromoniu au devenit obișnuite în Timișoara.
Cu faima unui loc bântuit, biserica din localitatea timișeană Bobda își leagă numele de una dintre familiile nobiliare importante ale Banatului. Familia baronului Csavossy a ridicat o biserică mausoleu, în dar pentru comunitate.
„Este un monument unicat în România, este, dacă vreți, o copie în miniatură a celebrei basilici de la Esztergom, din Ungaria, operă a unor arhitecți budapestani cu elemente aduse de la Viena și cu vitraliile care acum sunt adăpostite în altă parte, fabricate la Munchen”, explică istoricul Ioan Hațegan.
Clădirea a avut o istorie zbuciumată și s-a degradat cu fiecare an. În 2007, a trecut din administrarea comunității locale în cea a Episcopiei Romano Catolice din Timișoara, care însă nu are bani de reparații. În aceeași situație se află majoritatea conacelor și castelelor din județul Timiș.
Am fost puși în posesia unui domeniu ca în „Marile speranțe”
Din fericire, există și excepții care vin însă tot din zona privată. Domeniul din Hodoni și-a recâștigat strălucirea de altă dată grație unui arhitect timișorean.
„Domeniul ăsta ca din filme a ajuns în proprietatea noastră. Dar nu e totul așa frumos ca în filme din păcate în viață. În sensul că starea clădirilor era la momentul respectiv proastă, starea parcului, starea livezii era tot așa după vreo 10 - 15 ani de neglijență, deci practic am fost puși în posesia unui domeniu ca în Marile speranțe”, spune Victor Popovici, proprietarul conacului de la Hodoni.
Acesta a reușit să restaureze conacul care i-a aparținut bunicului său și să îl introducă în circuitul turistic ca locație de evenimente. Demersul lui Victor Popovici face parte dintre puținele menite să salveze cele peste 200 de monumente istorice de importanță națională din Timiș. Acestea, exploatate așa cum trebuie, ar putea revigora turismul in Timiș.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.
- Etichete:
- patrimoniu
- turism
- timi
- resurse
- raport de tara
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News