Investiţiile în turism cresc de la un an la altul. În Sinaia sunt peste 7.000 de vile, pensiuni şi hoteluri omologate de Ministerul Turismului şi Dezvoltării.
„Cea mai nouă se află este fostul corp de gardă de la Peleş, o unitate de categorie 3 stele plus, complet reabilitată. Actualul proprietar a dorit să păstreze intact atât aspectul exterior cât şi interioarele. Ce putea fi mai frumos la Sinaia decât să stai pe terasa camerei în care eşti cazat şi să vezi castelul Peleş, să auzi ceasul de la Peleş cum dă ora exactă”, susține Ciprian Stanciu, administratorul unui lanţ hotelier.
„Turistul român este un turist excepţional, el ştie ceea ce vrea, nu este un turist pretenţios, a văzut în străinătate în cadrul excursiilor ce se întâmplă în diferite ţări europene, şi el vine pentru aer, pentru plimbări şi mai ales pentru segmentul de turism de conferinţe”, afirmă Marian Schwartz, directorul unui hotel.
Prețurile pentru o noapte de cazare în unităţile hoteliere de pe Valea Prahovei sunt pentru toate buzunarele. Pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge până la 400 de lei, în funcţie de condiţiile oferite.
„La noi este puţin mai uşor, în fiecare an încercăm să îmbunătăţim condiţiile noastre, am adus un spa. Bușteniul este o staţiune vizitată pentru că se poate urca la Babele. Mâncarea, la fel, încercăm să le aducem mâncare de tradiţie românească pentru că sunt persoane care vin din străinătate”, spune Florin Chiţoran, reprezentantul unei pensiuni din Buşteni.
Pentru hotelierii de pe Valea Prahovei e întotdeauna loc de mai bine când e vorba de facilităţi din partea statului care să-i ajute să atragă cât mai mulţi turişti. Principala problemă pe care o semnalează proprietarii de unităţi de cazare face referire la infrastructură.
„Mă refer la accesul cât mai facil al turiştilor în zona noastră, trebuie poate un parteneriat între public şi privat pentru dezvoltarea agrementului, a sporturilor care se pot practica pe timp de iarnă cât şi pe timpul verii şi, de ce nu, ceva facilităţi pentru investitori”, consideră Ciprian Stanciu, un administrator de lanţ hotelier.
Primarii din zonă susţin că se investesc milioane de euro pentru a-i mulţumi pe cei care aleg să-şi petreacă timpul liber la munte. Cei mai mulţi bani se duc în amenajarea domeniului schiabil, cunoscut fiind faptul că Sinaia are cele mai bune pârtii de altitudine din România.
„Avem extrem de multe proiecte. Înzăpezirea tuturor pârtiilor de pe Valea Dorului şi de pe Valea Soarelui, aproape 12 kilometri de noi pârtii, şi sper că din sezonul următor, de la 1 decembrie, să se poată schia sus la altitudine. Un alt proiect legat tot de domeniul schiabil este construirea unei telegondole de la 1400 la 2000 de metri. Sunt deja în faza de proiectare şi urmează să se facă licitaţia pentru execuţia ei”, afirmă Vlad Oprea, primarul din Sinaia.
Cele mai aglomerate perioade ale anului în staţiunile montane din Prahova sunt în lunile de vară şi de iarnă. Cu toate acestea, noţiunea de extrasezon nu prea există. Asta pentru că atunci când hotelurile nu au turişti de weekend sunt ocupate de cei care participă la conferinţe şi congrese.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.