Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia început să funcţioneze în anul universitar 1991/1992 cu două specializări, Istorie şi Teologie-Asistenţă Socială, dezvoltându-se treptat, cu creşteri moderate, prin asigurarea echilibrului necesar între cele trei componente de bază, studenţi, personal didactic, spaţii de învăţământ şi dotare tehnico-materială.
În prezent, în cadrul universității funcționează patru facultăți: Facultatea de Istorie și Filologie, Facultatea de Științe, Facultatea de Drept și Științe Sociale și Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde învață, în jur de 5000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, la toate formele de învățământ.
La instituția de învățământ superior au ajuns să studieze tineri din Polonia, Turcia, Macedonia, India, Spania. Gniewomir este din Polonia și a venit să studieze filologia, în limba engleză la universitatea din Alba Iulia.
„Am ales România pentru că am vrut să studiez undeva în afara graniţelor ţării mele, iar România a fost prima mea alegere. Când am auzit despre Alba că este un un orăşel istoric mic am fost extrem de entuziasmat şi abia am aşteptat să vin. A fost prima alegere şi cred că nu puteam face alta mai bună, acum că sunt aici simt că e locul perfect pentru mine”, a explicat el.
Studenții care învață la 1 Decembrie au la dispoziție cămine în care condițiile de cazare sunt de trei stele, cu doar trei paturi în cameră, baie proprie, televizor, acces la internet, săli de lectura, oficii pentru pregătirea mesei și chiar spălătorie proprie.
„Universitatea noastră își propune să fie și un fel de a doua familie pentru studenții pe care îi avem. Contăm foarte mult pe un principiu care ține foarte mult de principiile ardelenești sănătoase, respectiv există niște valori pe care vrem să le cultivăm studenților noștri și ele sunt cele din zona onestității, prieteniei, cultul pentru tradiție, cultul pentru istorie”, a spus Diana Câmpan, purtătorul de cuvânt al Universității 1 Decembrie 1918.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.