Teleormanul este situat pe primele locuri în ierarhia județelor în ceea ce privește suprafața agricolă și potențialul producției vegetale și animale. Fărămițarea terenurilor agricole a dus însă invariabil la scăderea dramatică a productivității acestui județ, strălucitor odată.
„Teleormanul este un județ preponderent agrar. Din cele 580.000 de hectare de fond funciar, 500.000 de hectare reprezintă teren arabil. Vreau să subliniez numărul mare de hectare de teren arabil, dar și calitatea solului, o calitate deosebită pentru tot ceea ce se cultivă în acest județ”, a declarat Adrian Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman.
În 1996, în județul Teleorman omul de afaceri Ioan Niculae a început să investească în agricultură.
„Era o dezorganizare totală. Culturile arătau foarte prost. Nu se lucra la un nivel performant. De când a intrat firma în județ s-a cunoscut: culturile aveau alt aspect”, spune inginerul Vasile Lucu, directorul diviziei agricultură InterAgro.
Aici s-a făcut o investiție serioasă, de zeci de milioane de euro.
„Firma a venit cu utilaje performante de mare putere mare, cu tractoare de peste 500 de cai putere, utilaje cu o lățime de lucru de 10, 12, 18 metri, cu un randament foarte ridicat. Deci, înainte lucram cu zece tractoare pe zi, făcând suprafața pe care o facem acum cu un singur tractor”, adaugă inginerul Vasile Lucu.
În sudul județului, producția la hectarul de grâu înainte de 1996 era de 4.000 - 4.500 de kilograme.
„Acum vorbim de producție de peste 6.000 de kilograme, plus o calitate mult mai bună de panificație foarte bună”, spune inginerul.
El consideră că județul Teleorman își poate recăpăta strălucirea de odinioară. Există și o condiție, spune Vasile Lucu: terenurile agricole să fie comasate.
„Singurul motiv care a dus județul în situația aceasta a fost fărămițarea terenului. Ne-a costat și ne costă și acum la fel de mult”, spune inginerul.
Teleormanul mai dispune de 11.000 de hectare de vii, peste 230 de hectare de livezi și 35.000 de hectare de pajisti.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.