Staţiunea Tăşnad şi-a dobândit acest nume abia în anul 2000, datorită apei termominerale care iese din pământ la o temperatură de 70 de grade Celsius.
Specialiştii spun că este al doilea puţ din România unde apa are cel mai ridicat grad de mineralizare şi că este mai bună decât cea de la Băile Felix ori cea din ştrandurile din Ungaria.
Ca o ironie a sorţii, bogăţia naturii aduce pagube administraţiei locale. Pentru că apa este mai mineralizată decât prevede legea, primăria plăteşte în fiecare an amenzi în valoare de 20 de mii de lei când deversează apă în râuri.
În oraş a fost amenajat un ştrand, iar turiştii au parte numai de o baie, pentru că în zona nu există o baza de tratament. Construcţia acestea ar costa peste un milion de euro, bani de care administraţia locală nu dispune în acest moment aşa că hotelierii au speculat momentul şi oferă turiştilor servicii complete.
„Avem electroterapia, care are toate procedurile de terapie inclusiv laser, magnetodiaflux", spune Valeriu Cigan administratorul unui hotel din Tăşnad.
Imediat ce oraşul Tăşnad a devenit staţiune balneară de interes local hotelurile şi pensiunile au apărut precum ciupercile după ploaie, astfel că în zona există acum peste o mie de locuri de cazare.
„Pe ultimii doi ani am avut un proiect de promovare a staţiunii balneare Tăşnad, finanţat de Ministerul Turismului, care a cuprins participarea la mai multe târguri de turism specializat din Bucureşti unde am fost de trei ori, târg internaţional la Budapesta de turism şi am avut o caravană de promovare în partea de nord-vest a ţării”, spune Andrei Veron, viceprimarul oraşului Tăşnad.
Judeţul Satu Mare mai are un lac de acumulare întins pe 357 de hectare, în comuna Călineşti Oaş, înconjurat de păduri de foioase, unde s-ar putea face bani frumoşi din turism.
Doar că are aceeaşi soartă ca şi celelalte locuri care merită văzute în judeţ, pentru că cea mai mare parte a turiştilor nu ştiu de existenţa lui.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.