Deşi la clasificare a primit doar gradul trei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila se află pe primele locuri la capitolul aparatură. Beneficiază de cele mai noi aparate de tratament şi investigaţii din ţară, are un centru de glaucom unic în regiunea de sud-est a ţării iar pacienţii care se internează în această unitate sanitară nu îşi cumpără nici medicamente, nici materiale sanitare.
Majoritatea medicilor care deservesc spitalul sunt tineri. Cu toate salariile sunt aceleaşi ca peste tot, medici din alte judeţe concurează pentru posturile de aici şi asta pentru că au o serie de avantaje printre care se numără şi asigurarea unei locuinţe de serviciu. Acum, unitatea sanitară este într-un amplu proces de modernizare care a început cu ce era mai important: refacerea sălilor de operaţii.
Situaţia Spitalului de Urgenţă din Brăila s-a schimbat la 180 de grade în urmă cu doi ani şi jumătate, când a fost preluat de Consiliul Judeţean. Managerul unităţii sanitare susţine că primul pas a fost legat de renegocierea la sânge a contractului de prestări servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate şi stabilirea unei strategii fiabile pentru cele 1.215 paturi existente. Au urmat apoi investiţiile şi proiectele majore.
„Cu sprijinul absolut totalitar al consiliului judeţean s-a achiziţionat aparatură pe două proiecte mari: Oftalmologia şi ORL-ul ca şi prime două proiecte pilot”, spune Rodica Sin, manager SJU Brăila.
Astfel, a fost înfiinţat Centrul de Glaucom. Anual, în medie, 5.000 de pacienţi, majoritatea din Brăila, dar şi din judeţele învecinate printre care şi Constanţa, se adresează acestui centru. Piesa de rezistenţă este un aparat de tomografie optică, tridimensional ce depistează boala chiar dacă pacientul nu a dezvoltat încă simptomele specifice.
Secţia de Imagistică Medicală a Spitalului de Urgenţă beneficiază de cele mai scumpe şi mai performante aparate, printre care două computere tomograf digitalizate care pot face până la 25 de imagini pe secundă, dar şi un angiograf.
În derulare, managerul mai are alte patru proiecte printre care construirea unei noi clădiri care să adăpostează Secţiile de Pediatrie şi Cardiologie Clasică şi Intervenţională, crearea unei noi secţii de radioterapie cu generatoare de particule, aparate care tratează tumora fără a afecta ţesuturile sănătoase din jur - proiect în valoare de un milion de euro, precum şi un proiect pentru dotarea Secţiei de Terapie. Al patrulea proiect, în valoare de 7,2 milioane de euro este şi cel mai important: de renovarea blocului operator şi dotarea lui cu aparatură şi mobilier.
Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Brăila tratează, lunar, 4.500 de pacienţi, iar numărul cazurilor rezolvate la nivelul celor 35 de secţii ale unităţii sanitare depăşeşte 4.300 pe lună.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.