RAPORT DE ȚARĂ. Sibiul, printre cele mai idilice locuri din lume, potrivit Forbes

Data publicării:
14032013 20m 20sibiu 20turism-54827

Nu mai încape nici o urmă de îndoială că tot judeţul Sibiu este foarte bine cotat în turism, mai ales dacă sunt luate în calcul investiţiile care au fost făcute în zonă în ultimii ani. În 2007, an în care Sibiul a fost Capitală Culturală a Europei, hotelurile şi pensiunile din tot judeţul au încasat peste 200 de milioane de euro, bani cheltuiţi de turişti pe cazare şi mese.

De atunci, lucrurile au mers spre bine, şi asta pentru că aproape toţi proprietarii de unităţi turistice au ţinut în loc aceleaşi preţuri de cazare ca în 2007. Numărul turiştilor a crescut astfel de la an la an, iar în 2012 s-a apropiat de un million.

Principalele atracții

Unul dintre punctele de atracție ale Sibiului turistic este Bâlea Lac, unde turiştii pot înnopta într-o construcţie unică în Europa de Est: Hotelul de Gheaţă.

Anul acesta proprietarii au decorat hotelul în stil de carnaval. Aşa că prin cele 12 camere din gheaţă pot fi văzuți dragoni din gheaţă, vampiri sau un bust al domnitorului Vlad Ţepeş, sculptat în gheaţă.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

La câţiva paşi, nostalgicii pot petrece un sejur în fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu. Aici, turiștii pot sta în apartamentul „prezidențial”, unde înnopta şi dictatorul înainte de 1989.

O altă zonă turistică este staţiunea Păltiniş din Munţii Cindrel. Amenajată la peste 1.700 de metri altitudine, Păltinişul este cea mai veche şi cea mai înaltă staţiune construită vreodată în România.

La coborârea de pe munte, turiștii se pot opri la una din cele peste o sută de pensiuni, printre care și cea a profesorului de istorie Sorin Coldea, din satul Sibiel.

,,Am avut șansa aceasta, de a fi incluși în ghidul de renume mondial, Lonely planet, pot spune că e cel mai tare ghid”, spune Sorin Coldea.

Una dintre camere a fost transformată într-un muzeu cu obiecte din epoca de aur a comunismului.

„Această cameră am închiriat-o cu 50 de lei. E un preț foarte bun și în general turiștii străini, cei care vor să doarmă, cum spun ei, cu Ceaușescu, Lenin, Marx și Engels, acceptă să stea aici”, explică proprietarul de pensiune.

Locul unde gospodarii se îmbracă mai mereu în costume populare

În inima Ardealului, tradiţiile încă nu au dispărut. Aici, gospodarii se îmbracă mai mereu în costume populare vechi de sute de ani.

"Românii sunt foarte aşezaţi, extraordinar de prietenoşi şi foarte deschişi. Aici ne simţim extraordinar de bine primiţi si ne-am înveselit inimile”, mărturisește o turistă din Austria.

Mărginimea Sibiului este o zonă care cuprinde 18 localități înșirate la poalele Munților Cindrel și Lotru. Cu timpul, zona s-a umplut de pensiuni.

Experţii în turism văd această zonă ca pe un brand care promite. Şi nu se înşeală. An de an peste 300.000 de turişti vin în zonă.

"Ca și turiști, unii vin să mănâce bine. Să mănânce, să bea, că în Mărginime se mănânca bine. Alții vin să descopere zona. Noi oferim tot ce se poate, tot ce caută turistul, indiferent că e român, străin sau de oriunde vine găsește ceea ce caută”, explică Dorin Beu, preşedinte A.N.T.R.E.C. Sibiu.

Peste 150 de fortăreţe în judeţ

Lista locurilor care merită să fie vizitate în Sibiu continuă cu lanţul de biserici fortificate. Sunt peste 150 de fortăreţe în tot judeţul şi în special în zonele unde saşii şi-au pus amprenta asupra comunităţii autohtone.

„În centrul istoric găseşti la tot pasul biserici impunătoare, turnuri cu ceas, case vechi, dar şi clădiri colorate diferit. Peisajul este completat de ziduri groase şi alei pietruite şi înguste”, aşa au descris Sibiul analiştii Forbes, într-un top al celor mai idilice locuri din lume.

Fosta Capitală Culturală a Europei face parte dintr-o listă selectă de oraşe alături de Budapesta, Ljubljana sau Copenhaga. Inedit este că burgul transilvănean este plasat înaintea Romei.

Atenţia de care se bucură Sibiul nu este o noutate. Oraşul a fost capitala Transilvaniei pentru aproape 100 de ani, iar aici au fost deschise în trecut primul muzeu, prima farmacie şi prima şcoală de pe teritoriul actual al României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Triplu noroc pentru aceste trei zodii în 2025. Încep anul în forță, au parte de câștiguri uriașe
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”