Specialiştii delaPalatîmpreunăcu cercetătoriîndomeniul fizicii încearcăsăafle reţetacu metode aplicate și deNASApentruanalizarocilor de pe Marte.
„Dacăascultămsunetul, vedeţicăeste un sunet foarte apropiat de un element de lemn”, spune Tiberiu MakkaiPopa, inginer constructor.
De fapt este un ciment careimităperfect culoareaşiformastejarului,inovațieaplicatăacum un secol pentru adecorapereţii Palatului Culturii. Reabilitarea care a începutîn2008 nu esteuşoară, pentrucănimeni nuştie secretul materialului inventat de Henri Coandă special pentru acest proiect.
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
„Henri Coandă a inventat special pentruaceastăclădire un material numit dedânsulbois ciment. Într-o foartemicămăsurăni s-au păstrat planurile arhitectului Berindei, iar despre acest bois ciment nimeni nu ştia nimic”,afirmă LăcrămioaraStratulat, directorul Complexului Muzeal Moldova.
Tehnică extraterestră pentru determinarea tipului de material
Aşacăazi, un grup de fizicieni din Iași încearcăsă determine tipul de material cu unaparatfolosit pentru investigarea materialelor... extraterestre.
„Este acelaşitipde spectroscop pe care îl folosescşicei delaNASApentru determinarea diferitelor roci dintr-oaltăzonădecât pământul”,mai spune directorul Complexului Muzeal.
Obiectiv de patrimoniu, Palatul trebuie reabilitat după tehnicile folosite atunci când a fost construit. Aşa se facecăinterioarele nu pot fi lucrate până când nu sevadescoperi cum a reuşit Henri Coandăsăcreeze impresia lemnului de stejar folosind un amestec din ciment.
„S-a aplicat cam unicat prin Europaşifăcut special pentruaceastăminunatăşifrumoasăclădire.Săvedemdacăreuşimsăreconstituimşisunetul, și componența,şiaspectul”, spune constructorul inginer.
Analizaeste dedurată, aşacăvamaitrece operioadăpânăce turiştii vorputeavizitadin nou muzeele din interior.
Pe lângă tehnicile sofisticate, elementelesurprizăce au intervenit când au început săpăturile, constructorii s-au confruntat bineînţelesşicuproblemafinanţării obiectivului.
„Totaşteptămdin 2010săse continuie lucrările. Nuştiuînce situaţie suntem pentrucălasolicitarea nostrăfăcutăînscris unităţii de mangement delaMinisterul Culturii nu am primit un răspuns cert”,declară VioricaFrunză, managerulfirmei de proiectare.
Pentru terminarea lucrărilor de reabilitareşiconsolidare a Palatului Culturiimaieste nevoie de aproape 20 de milioane de euro.