Marile companii de profil din străinătate se înghesuie să își dezvolte aici afacerile, mai ales că pot să profite și de experiența inginerilor agricoli din Brăila. Recoltele cu plante hibrid se întind pe sute de hectare în județul Brăila. Miza este una mare: în condițiile de climă de aici, plantele pot răspunde pozitiv la tratamente și imediat devin gata de export.
Inginerul agronom Marius Dumbărăian se ocupă de plante experimentale de câțiva ani. El este omul-cheie în afacere: decide dacă în anul următor cultura hibridă este extinsă pe sute de hectare.
„Fiecare firmă își aduce semințele și noi le semănăm. După aceea, tratamentele la toate sunt la fel. La sfârșit se recoltează separat, se cântărește și observăm producțiile, iar în anul următor mărim suprafețele care ne convin. Unele sunt cultivate pentru ulei, iar unele pentru biodiesel. Vorbim de rapiță, de porumb, de floarea soarelui, de grâu. Cam astea sunt culturile”, precizează Marius Dumbărăian.
La fel ca în orice alt domeniu, până să ajungi la profit, e nevoie să investești. Inginerul Dumbărăian își amintește că primul utilaj cu care a început lucrările agricole, era un tractor românesc. Funcționează și acum, spune inginerul. Dar admite că n-ar fi ajuns departe doar cu astfel de utilaje. Fondurile europene au fost salvarea sa.
Tehnologiile în domeniu au avansat atât de mult, încât e destul de greu să mai dai greș, spun fermierii.
„Tehnologia își spune cuvântul din toate punctele de vedere. Utilajele și semințele cu care lucrăm au evoluat, sunt hibrizi noi care au fost creați pentru diferite condiții, secetă, climă, dăunători”, subliniază Marius Dumbărăian.
Procedura este simplă: fiecare fermier pune la dispoziția celor care testează plantele hibrid o suprafață de câteva hectare de teren, iar în schimb obține dreptul să folosească aceste plante, din care apoi scot profit. Brăila se întinde pe aproape 430.000 de hectare, iar terenurile arabile reprezintă aproape 60 la sută din suprafața județului.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.