RAPORT DE ȚARĂ. Proiectanții din domeniul petrolier din Ploieşti muncesc fără apă și curent
La Institutul de Proiectare şi Cercetare Utilaj Petrolier Ploieşti muncesc, în condiţii de ghetou, 45 de oameni care nu au mai văzut un ban de doi ani.
Înfiinţat în 1954, Institutul a fost cândva gloria cercetării în domeniu.
„Din '54 până în '95, Institutul a lucrat proiectele numai pentru export, am avut reprezentanţi în toată lumea, am avut reprezentant permanent în Rusia, SUA şi Brazilia. Avea, în 1954, 1690 de salariaţi şi patru filiale în ţară”, afirmă Ileana Haţegan, lider de sindicat IPCUP.
Acum Institutul a ajuns cu conturile blocate de ANAF, cu curentul şi apa tăiate. Nu mai are nici măcar conducere. S-a ajuns aici printr-un lanţ al erorilor, al nepăsării autorităţilor şi al managementului defectuos.
„În 2006, Institutul a intrat în executare silită. Până în anul 2010, datoria a crescut cu majorări şi penalităţi. Datoria era atunci în jur de 60 de miliarde vechi. Sunt restanţe la curent, la apă, la utilităţi, de câteva sute de milioane bune”, mai spune liderul sindicat IPCUP.
Cu utilităţile întrerupte din vara lui 2011, institutul este paralizat. Cei 45 de angajaţi au ajuns să se gândească la soluţii extreme.
„Situaţia noastră este disperată, am devenit o povară pentru familiile noastre. Vom face o cerere de eutanasiere colectivă. Constatăm că statului român îi este mult mai simplu să ne eutanasieze”, afirmă Constantin Zaharia, inginer la IPCUP.
Vina pentru ruinarea institutului, spun angajaţii, trebuie căutată la Bucureşti.
„Factorii de decizie din Ministerul Economiei nu numai că nu au ajutat, ci au avut o contribuţie esenţială la distrugerea IPCUP”, susține Ileana Hețegan.
Clădirea cu șapte etaje şi zeci de birouri de proiectare a ajuns o fantomă. Ultimii 45 de angajati bântuie doar la parterul institutului, etajele fiind înghiţite de beznă şi frig.
Partea cea mai dureroasă este, însă, că nicio autoritate a statului nu îi vrea.
„Nu ştiu de cine aparţinem. Ne ducem la Ministerul Economiei, spun că nu mai au nicio treabă cu noi, ne ducem la Ministerul Educaţiei, spun că încă nu ne-au preluat”, spune liderul de sindicat.
Au vorbit cu miniştri, premieri, secretari de stat, primari, prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţe. Au trimis memorii la Preşedinţie, la Comisia Europeană, ba chiar şi la Fondul Monetar Internaţional. Răspunsurile primite au fost fără milă.
„Din IPCUP au mai rămas numai cei care care chiar nu ştiu să facă vreo lucrare de cercetare şi care au zis că dacă te duci la serviciu iei salariul chiar dacă nu faci niciun venit. Şi-au pierdut comenzile, şi-au pierdut prestigiul pe piaţă şi au considerat că statul e cel mai bun platnic şi că ce fac ei acum cu patru lozinci şi trei manifeste este realitatea”, declară Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova.
Autoritățile promit totuși că vor rezolva în curând situaţia. Potrivit prefectului judeţului, Guvernul va emite o hotărâre prin care Institutul este transferat integral la Ministerul Educaţiei. Prin acelaşi act ar urma să se aloce şi un milion de lei pentru plata salariilor restante şi a datoriilor la utilităţi.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News