RAPORT DE ȚARĂ. Printre frumusețile naturale ale Vrancei: floarea de colț și bulbucul de munte
Cascada Putnei este una dintre principalele atracţii ale Parcului Natural Putna din Vrancea. Are o înălţime de 76 de metri, iar lacul în care se strânge apa este adânc de 12 metri. Din cauza mişcărilor tectonice, cursul cascadei a fost deviat pe o altă albie, iar cea veche a rămas părăsită la 250 de metri în aval.
Cascada Putnei, Rezervaţia Naturală Tişiţa şi Rezervaţia Naturală Focul Viu sunt câteva dintre zonele protejate prin lege din judeţul Vrancea. Cea mai vastă rezervaţie este Parcul Natural Putna Vrancea care se întinde pe o suprafaţă de peste 30.000 de hectare. Înfiinţat în anul 2004, parcul are rolul de a proteja şi conserva flora şi fauna întâlnite pe aria rezervaţiei. Parcul adăposteşte exemplare de urs, lup şi râs, protejate de lege.
„Parcul natural Putna Vrancea este parte integrată a reţelei Natura 2000 în România având statut de protecţie avifaunistică întrucât pe raza parcului se întâlnesc 12 specii de păsări protejate la nivelul Uniunii Europene”, afirmă Ionuţ Irimia, responsabil Parcul Natural Putna Vrancea.
Rezervaţia Naturală Tişiţa se află la 850 de metri altitudine şi cuprinde bazinul mijlociu şi inferior al râului Tişiţa. Văile sculptate sunt înguste şi adânci de 600 metri, cu aspect de canion.
„Este o rezervaţie cu statut de protecţie peisagistic-faunistic. În cuprinsul ei sunt câteva specii importante protejate la nivel de Uniune Europeană”, mai spune Ionuţ Irimia.
În rezervaţie se întâlnesc numeroase specii de plante cu origini eurasiatice, europene, dar şi circumpolare.
„Flora şi fauna sunt deosebite. Se găsesc exemplare de capră neagră, floare de colţ şi ca o particularitate, floarea de colţ este întâlnită la cea mai joasă altitudine din România şi cred că şi din Europa. Deci asta e o particularitate deosebită a rezervaţiei”, spune Lucian Zamfir, directorul Direcţiei Silvice Vrancea.
Rezervaţia Tişiţa este singurul loc din România unde floarea de colţ crește la o altitudine de 680 de metri faţă de nivelul mării. În zonă se găsesc alte 650 specii de plante, dar şi 110 tipuri de păsări, 75 dintre ele protejate de lege. Carnivorele mari, ursul, lupul şi râsul sunt cele mai importante specii faunistice care trăiesc în rezervaţie.
„Vastitatea şi lipsa de fragmentare a pădurilor din zona Carpaţilor de Curbură şi a Carpaţilor Orientali a dus la menţinerea unor populaţii semnificative a celor trei specii, motiv pentru care a determinat şi Comisia Europeană să ne finanţeze, începând cu anul 2002, trei proiecte Live natura”, afirmă Silviu Chiriac, reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea.
Trei proiecte de conservare în valoare de 2 milioane de euro, finanţate de Uniunea Europeană au fost demarate în 2002 şi se vor finaliza la sfârşitul acestui an.
„Urmărim realizarea unui inventar a tot ce înseamnă specii de floră, faună şi habitate, cartarea acestora”, spune Ionuţ Irimia, responsabil Parcul natural Putna Vrancea.
Nu putem încheia turul frumuseţilor naturale din judeţul Vrancea fără o oprire în rezervaţia Focul Viu, din comuna Andreiaşu de Jos. Cei care trec pe aici pot admira flăcări care ies din scoarţa terestră. Fenomenul natural este datorat emanaţiilor de gaze, aprinse de razele soarelui. Spectacolul este la fel de spectaculos şi în zilele ploioase, când gazul bolboroseşte în locurile unde se adună apa.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.
- Etichete:
- vrancea
- rezervatii naturale
- floarea de colt
- bulbucul de munte
- papucul doamnei
- cascada putnei
- rezervaţia naturală tişiţa
- rezervaţia naturală focul viu
- andreiaşu de jos
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News