Zona Călimăneşti - Căciulata, considerată perla staţiunilor de pe Valea Oltului, este renumită pentru izvoarele de apă minerală desoperite în anul 1827. Domnitorul Mircea cel Bătrân s-a tratat aici, iar, mai târziu, și urmașul său Matei Basarab.
Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, doctorul Carol Davila i-a recomandat împăratului Napoleon al III-lea, care suferea de o boală a ficatului, apa actualului izvor nr. 1 de la Căciulata, care era îmbuteliată și dusă cu poștalionul la Paris.
Şi Franz Joseph, regele Austro-Ungariei, a beneficiat de tratamentul apelor minerale de la Căciulata. La Baile Govora, apele minerale au fost descoperite în anul 1876, iar amenajarea stațiunii a început la inițiativa lui I.C. Brătianu.
Unul dintre principalele puncte de tratament este Sanatoriul Olăneşti, in prezent parte a Spitalului Elias.
Baile Olăneşti reprezintă singurul loc din ţară unde se face tratament pentru bolnavii cu afecţiuni alergice. Supranumite „Izvoarele de aur", apele minerale de la Olăneşti sunt recunoscute în toată lumea pentru efectele curative. Celebrele izvoare sunt azi concesionate.
În schimb, fără frumuseţea de altădată, staţiunea Vidra zace în uitare. Planurile cândva măreţe au devenit istorie. Înainte de revoluţie, aici ar fi urmat să aibă loc Olimpiada de iarnă, iar lotul naţional de kaiac canoe se antrena pe Lacul Vidra. Acum, abia dacă mai ajung aici câţiva turişti, în trecere.
Voineasa, o stațiune-fantomă
Pe valea Lotrului, la poalele munţilor, staţiunea Voineasa oferă o atmosferă de linişte şi deconectare. Voineasa pare o staţiune-fantomă. Nici urmă de turişti, iar hotelurile şi vilele sunt toate închise. Doar vara, staţiunea este căutată de iubitorii muntelui, care găsesc aici peisaje de vis, multă linişte şi numeroase oferte de cazare.
Din cenuşa staţiunii Vidra a apărut, însă, cel mai nou domeniu schiabil din ţară, Transalpina-Vidra, care a adus un record de turişti - câteva mii în fiecare weekend.
„Avem cele noi instalaţii, sunt vreo opt km de pârtii cumulate, avem o instalaţie de telegondolă, două de teleschi şi una de telescaun”, spune Claudiu Vasilescu, de la Serviciul Salvamont Râmnicu Valcea.
La Obârşia Lotrului, turiştii mergeau mai mult pentru peisajul pitoresc. Acum, abia dacă mai sunt câţiva oameni care să mai calce pământurile. Noua pârtie de schi Transalpina-Vidra ar putea fi gura de oxigen de care are nevoie zona. Interesaţi să investească sunt în special nemţii.
Locurile care încă mai atrag turişti sunt staţiunile balneoclimaterice şi salinele, precum cea de la Ocnele Mari.
La Govora, cei mai mulţi oameni merg pentru tratament, mai ales pentru afecţiuni respiratorii sau reumatism. Cei care locuiesc în zonă au rămas doar cu amintirea anilor în care staţiunea era vizitată de zeci de mii de turişti.
Cazinoul construit de prima femeie arhitect din lume, dar şi stabilimentul de băi sunt acum în paragină. Alte clădiri ajunse în aceeaşi situaţie au început să fie renovate. Majoritatea sunt în proprietate privată.
Totuşi, imaginea staţiunii este în continuă schimbare. Falezele care străjuiesc pârâul Hinţa au fost complet renovate, iar parcului i-a fost redată frumuseţea de odinioară.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.