În podgoria de la Măcin plantaţia de viţă de vie se întinde pe o suprafaţă de 300 de hectare. Viticultorii obţin de aici 14 soiuri de calitate, dintre care mai bine de o treime merge la export. SUA şi Belarus sunt de doi ani pieţele principale de desfacere pentru această cramă dobrogeană, dar străinii apreciază vinul românesc şi pentru că nu este scump, preţul porneste de la 16 lei sticla.
„Sunt niște struguri din care iese un vin deosebit, de aceea cel puțin aceste soiuri sunt extraordinare, avem și soiuri străine foarte bune, Charonnaz, Muscat otonel și soiuri roșii pinot noir și raz, un soi mai nou pe care l-am pus prima dată”, spune oenologul Chirilă Valodea.
„Suntem furnizori ai Casei Regale din octombrie 2011, am fost monitorizați cam cinci ani înainte, apoi reprezentanții s-au convins de calitatea vinurilor noastre și astfel am devenit furnizori oficiali ai Casei Regale”, se mândrește Dan Jalea, director economic al cramei de la Măcin.
Solul foarte bun, asemănător celui din regiunea Champanie, din Franţa, dar şi alte caracteristici specifice zonei, reprezintă un avantaj pentru producător. Vinul emană un miros de zmeură sălbatică şi coacăze.
„La momentul actual capacitatea de prelucrare a firmei este de 2.300 de tone si exploatăm 300 de hectare de viță de vie cu soiuri diferite, românești și internaționale consacrate”, mai spune Dan Jalea.
La Măcin vinul se face după cea mai bună tehnologie a momentului, totul pentru a păstra aromele din struguri și a le oferi în paharul de vin. În total, 100 de angajaţi lucrează la viţa de vie care se întinde pe trei sute de hectare.
„Capacitatea liniei raportată la oră este de 2.500 de butelii. Este o linie performantă și am încercat să ne adaptăm standardelor europene, am luat o linie nouă pentru a face față și cerințelor, pentru că livrăm și pe piața internă dar și la export și un paradox este că următorul export îl facem în nordul Italiei, paradox pentru că Italia, mare producătoare de vin, ne cere vin îmbuteliat la sticlă”, susține Ionuţ Ghidiuţă, inginer şef.
În 2012 exportul de vin produs la Măcin a înregistrat o creştere cu 10% faţă de 2011, aşadar putem spune că vinurile româneşti au ajuns să concureze cu vinuri de calitate şi cu arome puternice, produse în podgoriile francezilor din Bordeaux.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.