Gospodinele din satele din Bihor sunt cele care duc mai departe rețetele învățate de la strămoși. O plăcintă deosebită de toate celelalte este vărzarul, pregătit în special în zona Beiușului. Aluatul este umplut cu ceapă, salată verde și mărar amestecate cu brânză făcută în casă.
„Ca să iasă plăcinta bună, asta din Bihor care e tradițională la noi, cuptorul trebuie să fie ars bine. Dacă nu ești expert în arderea cuptorului, plăcinta nu iese bună”, spune bucătăreasa Catița Fofiu.
După ce a fost scos din cuptor, vărzarul este uns cu slănină, ca să capete un gust deosebit.
La oraș, cea mai căutată prăjitură din cofetării este Doboșul, un desert inventat de un cofetar maghiar cu același nume. Prăjitura are șapte foi umplute cu o cremă neagră și poate fi pregătită și sub formă de tort.
„E o prăjitură tradiţională. Doboșul e de ani şi ani de zile. Se fac foile, se separă ouăle. Se dezinfectează ouăle mai întâi, se separă, se bate galbenuşul cu jumătate din cantitatea de zahăr şi albuşul cu restul, cu jumătate”, explică cofetarul Lidia Pușcaș.
Și pentru că aspectul este cel care contează cel mai mult la deserturi, prăjitura Doboș poate fi decorată în foarte multe feluri.
„Cu alune, cu frișcă pe margine, cum dorește clientul, sau în ciocolată se poate face Doboșul”, mai spune cofetarul.
Prăjitura Doboș este desertul care nu lipsește de la nici o petrecere ori nuntă din Bihor.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.