Județul Ilfov, Sectorul agricol Ilfov înainte de 1997, este un județ În Muntenia ce înconjoară municipiul București. Reședința oficială este orașul București, și majoritatea instituțiilor județene își au sediul acolo, deși orașul însuși nu face parte din teritoriul administrat de județ.
Judeţul Ilfov este salba de localităţi care înconjoară Capitala Romaniei. Nici dacă vrei, nu poți desparți Bucureştiul de Ilfov.
„Eu cred României, în momentul acesta, îi e greu să aibă aceste niveluri de administrare, comună-oraș – județ - regiune, pentru că sunt cheltuieli mari de administrare. Asta nu înseamnă că nu susțin proiectul USL, dar trebuie făcute niște socoteli, pentru că noi trebuie să ne hotărâm cu câți bani vrem să administrăm această țară. Toata lumea, în condiții de criză, încearcă să reducă cheltuielile de administrare, inclusiv firmele. Atunci noi trebuie să facem o analiză - ce înseamnă administrația”, spune Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov.
„E un subiect care necesită o evaluare și o atenție mai deosebită. Eu nu cred că un astfel de proiect poate fi gândit şi promovat de la o lună la alta sau de la un an la altul. Eu cred că trebuie constituite niște comisii speciale care să se ocupe de evaluarea acestui act normativ”, este de părere și Silviu Constantin, primarul Otopeniului.
În schimb, şeful Consiliului Județean, Marian Petrache, pledează pentru o descentralizare reală a administraţiei publice: „Descentralizarea poate fi făcută şi fără regionalizare. Transferul de putere de la nivel central la nivel local nu are legătură cu regionalizarea. La ora actuală, vicepremierul Liviu Dragnea face cercetări şi face foarte bine, face dezbateri, analize. Nu există încă un proiect USL. Acum există dezbateri. PNL are propria lui viziune, probabil că PSD are o viziune. Liviu Dragnea caută soluţiile cele mai bune”.
Dezbaterile publice pe tema regionalizării nu au reprezentat punctul forte al celor care au iniţiat acest proiect.
„Singura dezbatere profesionistă cu adevărat și în care au fost vizate persoanele din administrația publică - primari, consilieri, deputați, senatori - a fost în emisiunile dumneavoastră. Aici am văzut cea mai profesionistă și cea mai pertinentă campanie de prezentare a acestui proiect de lege”, a percizat Silviu Constantin.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.