Unii dintre ei vor doar să își acopere cheltuielile cu iluminatul public, în timp ce alții se gândesc la sumele pe care le-ar putea încasa de la investitori din taxe și impozite.
Pe o suprafață de opt hectare, în comuna Sălard au fost montate mii de panouri fotovoltaice. Toate satele arondate au probleme grave cu curentul, care se întrerupe de zeci de ori pe zi din cauza tensiunii foarte slabe. Acum, energia electrică va fi produsă la câteva zeci de metri de comună, iar localnicii nu vor mai avea astfel de probleme. în plus, zeci de oameni și-au găsit un loc de muncă în parcul fotovoltaic amenajat de o firmă din Cluj.
Firma care a amenajat parcul fotovoltaic în comuna Sălard a investit 10 milioane de euro. Banii au fost obținuți din fonduri europene, iar, peste câteva săptămâni, oamenii din comună vor beneficia de curentul produs de aceste panouri.
„Noi suntem la mijloc, între Oradea și Marghita, suntem la cap de linie și avem probleme mari, avem zilnic zeci de întreruperi. Producând aici curentul nu mai avem astfel de probleme”, afirmă Nagy Miklos, primarul comunei Sălard.
„Nu o dată, nu de două ori s-a întâmplat că s-a întrerupt iluminatul și prin aceasta s-au distrus aparatele, aducând multe perderi multor cetățeni din comună”, spuen o localnică.
Cel mai important lucru este că în bugetul administrației locale vor intra sume frumoase din impozitele și taxele plătite de investitori.
La mai puțin de 50 de kilometri de comuna Sălard se construieste un alt parc fotovoltaic, în comuna Tăuteu, pe o fostă pășune. Întinse pe o suprafață de 15 hectare, panourile vor produce energie solară din toamnă, iar investiția trece de șapte milioane de euro. Administrația locală va primi 2% din curentul produs în acest parc fotovoltaic.
„Investiția respectivă aduce un beneficiu de 200.000 de lei anual pentru comuna noastră, care, după mine, este o afacere rentabilă și prin această investiție pot să-mi asigur cheltuielile cu iluminatul public”, susține Nandor Ștefan Vincze, primarul comunei Tăuteu.
Economia este substanțială pentru că în fiecare lună comuna cheltuie 23.000 de lei doar cu iluminatul public. Și alte primării din Bihor se gândesc să atragă investitori pentru amenajarea de parcuri fotovoltaice.
„În 2013 s-au depus un număr de 21 de documentații pentru obținerea actului administrativ în vederea obținerii unor autorizații de construcție pentru construcția unor parcuri fotovoltaice”, declară Loredana Țîrț, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.
În ultimii doi ani, în Bihor au fost amenajate trei parcuri fotovoltaice iar energia produsă este vândută în sistemul național.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.