Singurele lucrări pe care le-a cunoscut au fost cele necesare pentru întreţinere, asigurarea curăţeniei şi a standardelor de calitate pentru activitatea medicală.
Maternitatea din Severin a avut parte de unele renovări, a primit aparatură nouă şi o serie de alte dotări. Problema cea mare rămâne, însă, clădirea, aflată într-o stare avansată de degradare.
În 2010, Inspectoratul de Stat în Construcţii i-a retras autorizaţia de funcţionare. Unitatea, cu instalaţii vechi de 30 sau chiar 40 de ani, nu ar rezista unui seism. Ultimele intervenţii, din primăvara acestui an, au însemnat recondiţionarea instalaţiilor sanitare, reabilitarea holurilor şi a câtorva saloane.
Severinul are nevoie urgentă de o maternitate nouă. Spaţiul există, însă lucrările pentru viitoarea clădire au fost tărăgănate mai bine de 20 de ani. Blocul materno-infantil, situat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă, este în construcţie din 1991. Lipsa fondurilor şi a interesului au făcut ca lucrarea să fie sistată la nici doi ani de la demarare.
„Acum este spre finalizare această lucrare, probabil într-o lună de zile o să reuşim să recepţionăm acest obiectiv”, spune Adriana Bădănoiu, vicepreşedintele Consiliului Județean Mehedinţi.
Blocul materno-infantil va avea nevoie de aparatură medicală şi mobilier. Asta înseamnă fonduri de care Consiliul Judeţean Mehedinţi nu dispune, găsirea firmelor furnizoare, utilarea clădirii şi abia apoi mutarea Maternităţii.
Saloane renovate și aparatură modernă la Orșova
La Orşova, situaţia este cu totul alta. Secţia de obstetrică-ginecologie care funcţionează în incinta Spitalului Municipal a fost utilată cu aparatură medicală modernă, iar saloanele - complet renovate şi mobilate.
Eforturile medicilor au fost susţinute de organizaţii nonguvernamentale de peste graniţe. Însăşi Regina Margareta a II-a a Danemarcei s-a preocupat de soarta Spitalului Municipal Orşova.
Maternitatea orşoveană deserveşte localităţile aflate pe Clisura Dunării, cele din zona montană, precum şi comunele din sudul judeţului Caraş. A fost reabilitată în anul 2010, iar prin Banca Mondială, salonul în care nou-născuţii sunt aduşi în primele ore după naştere a fost dotat cu sistem de încălzire, incubatoare şi masă de înfăşat.
Şi celelalte secţii au fost renovate şi utilate sau se află în curs de reabilitare, graţie atât sprijinului primit la nivel local, cât şi interesului manifestat încă din anii '90 de organizaţii nonguvernamentale din Danemarca şi Germania.
Investiţiile făcute în Spitalul Municipal Orşova au fost orientate doar către spaţiile destinate îngrijirilor medicale, pentru pacienţi, aparatură şi materiale sanitare.
„În ultimii trei ani, au fost modernizate, reabilitate, Secţia de Chirurgie, a fost considerată prioritară partea de maternitate şi bloc operator, Secţia de boli interne”, spune Radu Gandă, managerul Spitalului Municipal Orşova.
Şi Compartimentul de Primiri Urgenţe a fost modernizat printr-un proiect obţinut prin Banca Mondială, în timp ce Ambulatoriul de specialitate va fi reabilitat pe bani europeni anul acesta.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.