Așezat în sud-vestul țării, judeţul Mehedinţi e o Românie la scară mai mică. De la fluviul din vest, la podgoriile din sud şi până la peisajele superbe din nord, Mehedinţiul e mereu surprinzător.
„Trei cuvinte pe care le-aş alege? Istorie - pentru că, ştiţi foarte bine, avem Podul lui Traian aici şi este o zonă încărcată din punct de vedere istoric, civilizaţie - pentru că suntem o zonă de oameni între Banat şi Oltenia şi oamenii sunt nişte oameni ponderaţi şi la locul lor. Deci, istorie, civilizaţie şi cultură. Cultura este al treilea cuvânt pe care l-aş folosi şi l-aş identifica pentru judeţul Mehedinţi”, spune Ioan Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi.
Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”
Port și punct de trecere al frontierei, Drobeta Turnu-Severin un oraș al contrastelor. Orașul păstrează încă vestigiile vremii: Castrul roman, termele sau amfiteatrul roman recent descoperit, dar și ruinele Bisericii Feudale, cândva Mitropolie a Ţării Româneşti. Asta ca să nu punem la socoteală Podul lui Apolodor din Damasc, al cărui picior este azi ultima dovadă a celei mai impresionante construcţii peste apă creată în Imperiul Roman.
Colegiului Naţional Traian, un adevărat brand în regiune, a dat de-a lungul vremii șase miniştri ai României. Elevii de aici sunt premiaţi la concursuri naţionale şi internaţionale. Bogdan e în clasa a VII-a şi a câștigat deja un loc III la un concurs organizat de NASA.
Al doilea oraș ca mărime al județului este municipiul Orșova. Orașul a fost refăcut în anii 1970, după ce vechea așezare a fost inundată odată cu construirea Hidrocentralei Porțile de Fier. Au fost înghițite atunci 11 sate, orașul Orșova și insula Ada Kaleh, șantierul Naval, Portul, pontonul din centrul sau Biserica Catolică sunt principalele puncte de interes în zonă. De altfel, arhitectura deosebită a bisericii a inspirat orașul Sydney sa ridice o construcție asemănătoare tocmai în celalalt capăt al lumii.
Urcând dealurile Orșovei, Clisura Dunării apare în toată splendoarea ei, cu Cazanele Mici și Cazanele Mari și cu impunatoarea statuie a lui Decebal săpată în stânca dură a muntelui chiar pe drumul pe care împaratul Traian intra în Dacia.
Spre sudul județului, zona deluroasă favorizează cultura de viță de vie. Acolo e amplasat și orașul Vânju Mare cu podgoriile sale celebre. Cea mai mare cramă din oraș culege roadele a 400 de hectare de vie și produce mai bine de zece sortimente diferite de vin. Mare parte merge la export, în special în China, dar îl cumpără cu plăcere și francezii, italienii sau austriecii.
Spre nord, terenul devine tot mai abrupt. Minunea zonei e la doar câțiva kilometri mai sus de Baia de Aramă. În comuna Ponoarele, Podul de Piatră (sau Podul lui Dumnezeu) este un monument natural unic în Europa. Este cel mai mare pod de piatră naturală de pe continent și singurul circulat. S-a format în urma prăbușirii unui perete de peștera, asta pentru că în zonă există foarte multe galerii subterane. De altfel, chiar la gura podului se află și Peștera Ponoarele, cu galerii lungi de câțiva kilometri. Dacă nu e suficient, la marginea comunei se află și pădurea de liliac ce se întinde pe 20 de hectare. Vă vom arăta însă celelalte frumuseți mehedințene... în curând.