În comuna Lunca Cernii, din judeţul Hunedoara, 1.000 de oameni sunt nevoiți să străbată 50 de kilometri ca sa ajungă la un medic, chiar şi pentru o reţetă. Nu au nici măcar o asistentă în comună, deşi au un dispensar de aproape 200 de metri pătraţi, cu 12 camere, în care s-au investit peste 200.000 lei în ultimii trei ani.
Bătrânii din comună se confruntă cel mai des cu neajunsurile provocate de lipsa unui medic. La nevoie, apelează la tehnicianul veterinar.
„Acuma, dacă se îmbolnăveşte cineva, unde te duci să-ţi facă măcar o injecţie? N-are cine să-ţi facă. Nu-i nici medic, nu-i nici măcar o moaşă”, spune un localnic. „N-avem nici medic de familie, trebuie să mergem până la Topliţa, acolo ne dăm jos, să luam alt autobuz, să mergem la Hunedoara”, adaugă un altul.
În urmă cu 20 de ani, la Lunca Cernii profesau patru medici. În mai puţin de zece ani nu a mai rămas niciunul care să locuiască aici. Iar ultimul cadru care s-a ocupat de pacienţii din cele şapte sate venea o dată pe săptămână. Niciun medic nu a fost dornic să să mute în comună, nici măcar după ce primăria a amenajat şi o locuinţă de serviciu.
„Am pus încălzire centrală, am adus apa, avem apă curentă la băi, canalizare, deci tot ce este nevoie pentru a funcţiona în condiţii normale”, a explicat Liviu Lupulescu, primar Lunca Cernii.
Condiţiile se dovedesc însă insuficiente chiar şi pentru medicii proaspăt ieşiţi de pe băncile facultăţii.
„Accesul este greoi, numărul de pacienţi pe care un medic l-ar putea înscrie este prea mic, deci pierderea ar fi mai mare decât câştigul”, a declarat Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.
Dacă ar veni să profeseze la Lunca Cernii, un medic ar beneficia de sporuri de până la 60%, pentru că zona este considerată defavorizată. Beneficiile ar putea creşte odată cu implicarea autorităţilor locale.
Comuna Lunca Cernii nu este singura fără medic din judeţul Hunedoara. În aceeaşi situaţie se află alte patru comune din Ţinutul Pădurenilor, dar şi Băniţa, de lângă Petroşani.