De la 1 martie, timp de o jumătate de an, caravana Digi24 porneşte la drum. Săptămână de săptămână, punem faţă în faţă câte două judeţe ale ţării: cu şoselele, cu şcolile, cu spitalele sau cu poveştile lor de succes. În fiecare zi, descoperim împreună o parte din România şi evaluăm performanţele locale în toate domeniile.
Judeţul Mureş ascunde ultima cetate medievală locuită din România. Sighișoara a intrat secolul trecut în patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”
Situat în zona central-nordică a României, pe cursul râului cu același nume, județul Mureș coboară în trepte de pe crestele Carpaților Răsăriteni înspre Câmpia Transilvaniei și Podișul Târnavelor.
Târgu Mureș a devenit principalul centru economic al zonei. Negustorii și breslasii au fost cei care au pus, aici, bazele economiei municipiului, încă din epoca feudală. O dată cu aceasta, s-a clădit o viață spirituală pe măsură, astfel încât municipiul reședință de județ se prezintă astăzi ca un puternic nucleu economic și cultural. Totodată, Târgu Mureș este cunoscut în țară și străinătate ca un important centru medical, cu reușite deosebite în planul medicinei cardiovasculare și urologice.
Supranumită încă din secolul trecut „Perla Transilvaniei”, Sighişoara înseamnă poveste, cavaleri şi domniţe, scuturi, armurieri, pocale şi mese îmbelşugate. Este o poveste frumoasă, vie încă, un oraş care păstrează parfumul epocii medievale. Inclusă pe lista monumentelor UNESCO drept singura cetate din Europa încă locuibilă, Sighișoara ascunde locuri încremenite în timp, peste care trecerea anilor nu a avut niciun efect negativ. Sighişorenii sunt norocoşi să locuiasca într-un oraş unicat în Europa.
Gazele naturale, rocile pentru materiale de construcție, izvoarele minerale sau pădurile sunt principalele resurse naturale ale județului, în jurul cărora se și concentrează economia județului. Un loc aparte îl ocupă fabricile de mobilă, în special mobilierul sculptat, unitățile producătoare de geamuri, sticlă și ceramică - la Târnăveni, Târgu Mureș și Sighișoara, textile și confecții - la Târgu Mureș și Sighișoara sau de pielărie - la Târgu Mureș și Reghin.
Județul Mureș este singurul producător de carbid (Târnaveni) și instrumente muzicale cu coarde (Reghin) din România. Agricultura este a doua ramură cu tradiție în economia județului. Natura deosebit de generoasă este o garanție pentru cei care vin să viziteze Mureșul. Sovata, Sângeorgiu de Mureș, Ideciu de Jos, Jabenița, Lăpușna sunt doar câteva dintre localitatile care își așteaptă musafirii pentru tratarea unor afecțiuni sau pentru odihnă.