RAPORT DE ȚARĂ. Județul Ialomița, pe harta energiei verzi

Data publicării:
panouri fotovoltaice-2

Din păcate niciunul dintre proiectele existente nu a putut fi concretizat. Sunt însă şi investitori care au început să exploateze sorele şi lumina zilei, iar parcurile fotovoltaice au început să apară ca ciupercile după ploaie. Un grup de investitori din Slobozia a reuşit performanţa de a construi un parc fotovoltaic de 2 megawati în doar o lună şi jumătate, iar în maxim două săptămâni se vrea punerea sa în funcţiune.

Parcurile fotovoltaice sunt cele mai intense investiţii din Ialomiţa. Resursele, lumina şi soarele, sunt mai uşor de valorificat decât vântul, iar banii necesari pentru astfel de investiţii nu sunt foarte mulţi. Mai exact, pentru construcţia unui MW este nevoie de aproximativ 1,3 milioane de euro.

Un grup de investitori a ridicat un astfel de parc chiar la ieşire din Slobozia, are capacitatea de 2 MW, este compus din 4000 de panouri fotovoltaice şi a fost construit în timp record.

„Un parc fotovoltaic de 2 MW care a început să fie construit acum o lună şi jumătate şi care, peste două săptămâni, va fi funcţional”, a afirmat Marian Bălan, specialist în energie regenerabilă.

Obţinerea finanţării a fost partea cea mai grea, procedură care s-a întins pe aproape un an şi jumătate, de 10 ori mai mult decât a fost nevoie pentru construcţia parcului fotovoltaic. Investiţia se ridică la 2,5 milioane de euro şi poate asigura iluminatul public într-un oraş de dimensiuni medii, iar acelaşi grup de investitori încearcă să obţină finanţare pentru alte două parcuri în valoare de aproape 10 milioane de euro.

„De exemplu, Slobozia, ca oraș, ca municipiu reşedinţă de judeţ consumă cam 2 MW pe iluminatul public stradal pe un an de zile. Dacă e să vorbim de nivel naţional, consumăm cam 10.000 de MW din câte am eu ştiinţă pe an în industrie, consum casnic, tot ce înseamnă România, iar 2 MW nu înseamnă mare lucru”, a mai spus Marian Bălan.

Importanţa energiei verzi este recunoscută şi de autorităţile locale care susţin investitorii în energia verde.

„Parcurile eoliene şi fotovoltaice sunt priorităţi. În zona de est vom avea un mare parc eolian de 264 de MW şI iată că intrăm şi noi în clubul producătorilor de energie regenerabilă. Chiar noi realizăm un mic parc de 0,5 MW, dar şi alţi investitori au mari investiţii în zonă, investiţii în parcuri fotovoltaice”, a susținut Vasile Silvian Ciupercă.

Nu la fel de verzi sunt însă şi marile întreprinderi din zonă. Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Chemgas este una din cele mai mari fabrici din Ialomiţa şi se ocupă cu producerea de îngrăşăminte chimice atât pentru România, cât şi pentru export.

Mastodontul industrial este unul dintre cei mai mari poluatori ai zonei, iar în luna martie a fost în pericol de a-i fi suspendată autorizaţia de funcţionare din cauză că nu investise suficient în reducerea emisiilor de gaze poluante. Pe ultima sută de metri conducerea fabricii a reuşit să termine investiţiile cerute de autorităţi, iar activitatea combinatului nu a avut de suferit.

„Deşi din afară se vede că fabrica ar polua, combinatul se încadrează în standardele şi normele în vigoare impuse de autoritatea de mediu. În prezent nu sutem o firmă poluatoare, am efetuat şi efectuăm în continuare investiţii foarte mari în domeniu”, a declarat Claudia Diaconescu, directorul executiv al Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Chemgas.

Producţia combinatului este în mare parte exportată, în proporţie de 80 la sută, în timp ce doar 20 de procente sunt folosite pe piaţa internă însă, ca mai toţi mastodonţii industriali, se chinuie să se menţină pe linia de plutire, sufocat de datorii.

„Combinatul de îngrăşăminte chimice supravieţuieşte şi, ca în toată România, are fluctuaţii. Vorbeam cu directorul combinatului că sunt restanţieri la bugetul local şi au venit la mine cu intervenţii. Aveau mii de tone de îngrăşăminte şi n-aveau cui să le dea, iar în martie nu mai aveau un gram”, a povestit Alexandru Stoica, primarul din Slobozia.

Anul acesta combinatul a adunat peste 8 milioane de lei datorii la bugetul local al municipiului Slobozia, cam tot atât cât a fost partea de finanţare a municipalităţii la parcul industrial pentru IMM-uri care se construieşte în zonă.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Filmul de pe Netflix care a depășit „Squid Games” cu o singură secvență. Milioane de oameni s-au îngrămădit...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Ședință crucială în Coaliție. Se decide ce pensii vor avea pensionarii din 1 ianuarie. 3 variante
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Halle Berry s-a săturat să i se spună că e frumoasă: "Știu că sunt mai mult decât asta"
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...