„Eu am preluat - şi nu numai eu, ci şi ceilalţi prefecţi dinaintea mea - un judeţ cu probleme sociale, cu probleme de drumuri, cu probleme de infrastructură. În general, probabil dat fiind şi faptul că suntem în zona de nord-est a României, în partea extremă a ţării”, afirmă Costică Macaleţi, prefectul judeţului Botoşani
Fie că vorbim despre cele 9 drumuri naţionale, 29 judeţene sau cele 175 trasee de drumuri comunale, părerea este unanimă: infrastructura rutieră este o mare problemă atât pentru potenţialii turişti, cât şi pentru oamenii de afaceri care ar putea investi în zonă.
„Infrastructura lasă de dorit. Avem foarte mulţi morţi săptămânal în accidente rutiere pe aceste drumuri, avem probleme cu familiile care au pierderi omeneşti şi, în primul rând, investitorii nu vin în judeţul Botoşani”, recunoaște Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.
Acesta admite că, de când a preluat mandatul, a înregistrat un mare eşec. „Am promis şi eu, şi colegii mei, domnul preşedinte Crin Antonescu şI domnul prim-ministru Victor Ponta, la Botoşani, când am fost prezent şi am susţinut candidatura mea şi candidaturile la primării, că vom implementa în bugetul din 2013 reabilitarea drumurilor Botoşani-Suceava şI Botoşani-Tg. Frumos. Nu s-a întâmplat acest lucru până în prezent şi, din punctul meu de vedere, şi eu, şi guvernul avem o problemă în relaţia cu botoşănenii”, spune Florin Țurcanu.
Prefectul judeţului nu şi-a pierdut însă speranţa. „Dacă vom găsi înţelegere ca să reparăm şI să punem în valoare ceea ce avem la ora actuală, sigur şi judeţul va căpăta dezvoltare pe măsură”, este de părere Costică Macaleţi.
Unul dintre drumurile judeţean care ar putea intra în reabilitare în perioada imediat următoare ar putea fi cel care asigură accesul între Vorona şi Copalău, traseu pe care întâlneşti mai multe mănăstiri şi schituri. Oricum, planurile autorităţilor sunt mari.
Nici infrastructura feroviară nu stă mai bine. Lungimea totală a reţelei de cale ferată este de doar 160 de kilometri, neelectrificată.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.