RAPORT DE ȚARĂ. În Iași este cel mai scump proiect imobiliar din provincie
În spatele Palatului Culturii din Iaşi, pe un teren de 12 hectare, se afla ştrandul municipal, într-o avansată stare de degradare, un patinoar şi un deal fără vegetaţie. În urma unei investiţii de 265 de milioane de euro s-a dezvoltat aici un ansamblu urbanistic multifuncţional.
În 1946 exista o schiţă de sistematizare a oraşului făcută de un arhitect vienez. Aici ar fi trebuit să se construiască grădini publice spectaculoase, care să completeze şi să scoată în evidenţă silueta Palatului.
„Nu s-a mai putut realiza pentru că acolo s-a făcut în perioada comunistă o platformă industrială, blocuri...”, declară arhitectul Ionel Oancea.
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
Proiectul Palas, construit ilegal
Construcţia demarată în 2005 fără toate autorizaţile de construcţie şi fără documentele care să-i permită amplasarea lângă Palatul Culturii a stârnit încă de la început reactii puternice, reglate în instanță. Proiectul a fost contestat de alți dezvoltatori imobiliari din oraș, nemulțumiți că lucrarea a fost atribuită fără licitație.
„Am adus argumente pe procesul câștigat de mine cel puțin pentru desființarea clădirilor care au fost construite foarte aproape de Palatul Culturii. Argumentul e trecut în Legea de protecție a monumentelor istorice, adică nu se poate construi fără măsuri corespunzătoare mai aproape de 100 de metri de Palatul Culturii”, afirmă Sorin Ionescu, unul dintre contestatari proiectului Palas.
În aprilie 2012, după un lung șir de procese strămutate la mai multe instanțe din țară, Curtea de Apel București a decis că întreg ansamblul rezidențial Palas a fost construit ilegal. Administratia locală a scapat din vedere că fostele obiective, teatrul de vară, ștrandul și patinoarul trebuiau dezafectate înainte de trecerea terenului din domeniul public în cel privat. În consecință, instanța a considerat că autorizațiile pentru construcțiile noi nu erau valabile.
„O hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă a unei Curți de Apel care a spus că trecerea terenului din patrimoniul public în cel privat a fost ilegală, un consiliu local de oraș poate să dea oricâte hotărâri de Consiliu Local vrea, 115, 120 nu poate dărâma o hotărâre judecătorească definitivă si irevocabilă”, mai spune Sorin Ionescu.
Câștig de cauză la recurs
Consiliul Local a refăcut documentația și a făcut recurs la decizia Curții de Apel. A avut câștig de cauză.
„Din punct de vedere juridic Ansamblul Palas se află în deplină legalitate, în toamna anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi justiţie a hotarât definitiv şi irevocabil că Ansamblul Palas şi toate hotarârile care stau la baza acestui ansamblu sunt legale”, declară Simona Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Complexului Palas.
„Am încurajat investitorul, am rezistat tuturor presiunilor care au fost din afara Iaşului şi din Iaşi din partea unor afacerişti şi a unor factori politici”, declară Gheorghe Nichita, primarul oraşului.
În ansamblu s-au dezvoltat trei clădiri de birouri, un mall cu peste 170 de magazine, 1.300 de locuri în restaurante şi cafenele şi un Village Cinema cu 10 săli, dintre care una de tip VMAX, aceste dotări din parcul complexului au costat 2,5 milioane de euro.
„S-a pus în valoare palatul, pentru că înainte nu era pus în valoare, vedeai doar acoperișul. În momentul în care s-a făcut acea esplanada cu fântâni și s-a organizat în așa fel încât palatul a devenit o prezență și pe partea cealaltă şi înnobilează tot acel parc”, spune arhitectul Ionel Oancea.
Palas, premiat la Târgul Internațional de Retail și Real Estate
Proiectul Palas a fost premiat în anul 2007, la Cannes, în cadrul Târgului Internaţional de Retail şi Real Estate la categoria „Cea mai bună dezvoltare imobiliară de peste 20 de mii de metri pătraţi”.
„Avem foarte multe avantaje de acolo, terenul este dat într-o participaţiune, din care noi avem cotă parte din profit de 21%, dacă nu o cotă minimă care trebuie să ne vină la primărie. Avem taxe şi impozite pe teren, şi pe afaceri, şi pe veniturile fiecărui salariat de acolo”, declară primarul Iașului.
Beneficiile sunt prevăzute în contractul de asociere, care prevede ca municipalitatea să primească o cotă de profit de la Palas, nu mai mică de 440.000 de euro pe an. Proiectul a fost inaugurat cu fast anul trecut, iar azi este principalul loc de cumpărături şi pentru divertisment al ieşenilor.
Opera şi Filarmonica oraşului organizează frecvent concerte aici, iar manifestările artistice şi expoziţile organizate atrag săptămânal zeci de mii de oameni.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News