Au fost analizate economia, potenţialul agricol, dar şi situaţia turismulului.
Buzău și Vrancea au intrat la începutul săptămânii în competiția regionalizării. Reporterii Digi24 au prezentat o serie de materiale din cele două județe, cu atuurile care le recomandă pentru a fi capitală de regiune.
Marian Oprișan: România are nevoie urgentă de descentralizare
„România are nevoie de regionalizare, dar, mai urgent decât de regionalizare, are nevoie de descentralizare. În România ultimilor 20 de ani, toate guvernele au fost de tip centralist. Întreaga putere a acestei țări a fost în mâna guvernelor. Unele au fost mai bune, multe altele au fost catastrofale”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
El a pus pe seama concentrării puterii la nivel central decalajul între București și restul țării. Pentru că guvernele României „au ținut puterea în București, toți investorii au hotărât să investească în capitala țării”, a explicat Marian Oprișan.
„Știau că de acolo primesc imediat avizele, că acolo semnează contractele, că acolo sunt ajutați de decidenții politici”, a mai spus președintele Consiliului Județean Vrancea.
Acesta a susținut că Vrancea a fost un județ defavorizat de autorităţile centrale încă din vremea comunismului. „Nicolae Ceaușescu nu a iubit niciodată Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan. El a evocat, în context, un incident din 1952 între cetățenii din Vadu Roșca și Nicolae Ceaușescu, pe atunci „general în armata română”. Pentru că se opuneau colectivizării, țăranii l-au închis pe Nicolae Ceaușescu în sediul primăriei și au dat foc imobilului, a povestit Marian Oprișan.
Armata a intervenit și, ulterior, Nicolae Ceaușescu, ajuns președinte, nu a aprobat nicio investiție industrială majoră în Vrancea, a conchis Marian Oprișan.
Marian Bîgiu, președintele CJ Buzău: „Avem unul dintre cele mai moderne sisteme de irigații”
Președintele CJ Buzău Marian Bîgiu, și viceprimarul Buzăului, Sebastian Radu au vorbit despre potențialul județului și al reședinței acestuia.
„Buzăul poate oferi mai multe avantaje. Avem o suprafață de 610.000 de hectare, din care 410.000 sunt teren agricol. Potențialul agricol al județului este foarte mare și sunt convins că este unul dintre lucrurile de care se va ține cont atunci când vine vorba de regionalizare. Aici există unul dintre cele mai moderne sisteme de irigații din țară. Pare vechi la prima vedere, este finalizat undeva la finalul anilor 80, dar este un sistem gravitațional care reduce costurile irigării. Din păcate, nu mai este funcțional în totalitate”, a precizat Marian Bîgiu.
„Consider că suntem mult mai apropiați de Muntenia, de București, de Brașov decât de Constanța”, este de părere viceprimarul municipiului Buzău, Sebastian Radu.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.
Săptămâna viitoare intră în competiție județele Sălaj și Bistrița-Năsăud.