Reporterii Digi24 au stat de vorbă cu Paraschiva Kovacs și Eduard Novak. Iată povestea premiului european pentru cultură și a primei medalii de aur din istoria sportului paralimpic românesc din inima județului Harghita.
A fost momentul de glorie al țării noastre. Moment care a purtat numele lui Eduard Novak. E numele primului campion paralimpic din istoria sportului românesc. În același moment a stabilit și un nou record mondial la competițiile pentru persoanele cu handicap. Eduard a făcut performanță în patinaj viteză până în 1996, când și-a pierdut laba piciorului într-un accident de mașină. Când lumea începea să-l privească cu milă, Eduard le-a demonstrat că nu are nevoie de asta.
„Ciclismul a fost singurul sport apropiat pe care am putut să-l practic cu proteza. Mi-era dor de victorii, mi-era dor de antrenamente, de viața aceea de sportiv de performanță”, a spus Eduard Novak.
Din pacate, România continuă să aibă o mentalitate de învins, spune Eduard. 4.000 de sportivi din toată lumea participă în fiecare an la paralimpiade. Daca Argentina are la astfel de concursuri chiar și câte 100 de participanți, România continuă să se prezinte cu doar câțiva sportivi.
„În 2004, la prima paralimpiadă la care am fost, am reprezentat România, am fost trei. Pentru mine a fost o rușine că din 22 de milioane de locuitori suntem doar trei care reprezentăm România la un concurs atât de important”, a subliniat Eduard.
Premiul Europa Nostra
În comuna Satu-Mare din județul Harghita am găsit-o pe Paraschiva Kovacs. E o altă imagine a României care a depășit granițele culturale ale țării. I-a învățat pe europeni cât de important e bagajul etnografic al secuilor și i-a convins pe localnicii din satul ei sa nu renunțe la tradiție. „Avem 150 de porți secuiești, dintre care 11 sunt monumente. Avem porți secuiești cioplite și vopsite din secolul al XIX-lea și al XX-lea. Sunt prețioase valori culturale”, a spus Paraschiva Kovacs, câștigătoarea premiului Europa Nostra 2012.
Cei 40 de ani dedicați învațamântului au fost recompensați la Lisabona în 2012 cu premiul Europa Nostra. Este distincția acordata de Uniunea Europeană pentru că a reușit să conserve impecabil tradiția din secuime.
Imaginea de județ premiant este completata și de munca elevilor. Anul trecut, Harghita a ocupat poziția a doua în topul județelor cu cei mai mulți olimpici internaționali.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.